Institut Ramon LLull

Salvador Dalí i Marcel Duchamp es donen la mà en una exposició al Dalí Museum de Florida

Arts.  Sant Petersburg, Florida, 10/02/2018

El Dalí Museum de Saint Petersburg, a Florida, acull del 10 de febrer al 27 de maig l’exposició ’Dalí/Duchamp’, que repassa els lligams afectius i professionals entre dos gegants artístics del segle XX. La mostra confronta obres icòniques de tots dos per explorar els vincles estètics, filosòfics i personals entre el desbordant geni de Cadaqués i el pare de l'art conceptual.




Fins ara, cap exposició havia analitzat la relació i mútua influència entre Marcel Duchamp i Salvador Dalí, dues personalitats molt diferents (al francès li espantava l'art sotmès a comercialització i a Dalí li fascinava el negoci) que van mantenir un vincle d'amistat i admiració mútua malgrat les seves diferències. Segurament es van alimentar mútuament dels seus interessos artístics comuns com ara l'erotisme, el llenguatge, la son, els fenòmens òptics i perceptius, la religió o els escacs. En una vessant més personal, no és difícil esbrinar que els dos artistes van compartir una visió humorística i escèptica de la vida, de l'art i de si mateixos. Potser per aquest motiu, van decidir enfrontar-se a les convencions socials establertes. 

La mostra està integrada per unes 150 peces de més de 25 col·leccions diferents. S'hi veuen peces que rarament surten del seu lloc d'exposició habitual, com ara el Crist de Sant Joan de la Creu de Salvador Dalí, de la Galeria d'Art i Museu de Kelvingrove, Glasgow, o El Gran Vidre de Duchamp, que pertany al Museu d'Art de Filadèlfia. La Fundació Dalí hi aporta 8 obres i 13 documents entre els quals s'hi compten postals, fotografies i manuscrits, com un molt poc conegut Je mange Gala, publicat fins ara tan sols en català i castellà.

Duchamp i Dalí es van conèixer a principis dels anys trenta a través del grup dels 'Surrealistes' i la seva amistat es va consolidar el 1933, quan el francès visitar Cadaqués

    Logo Institut Ramon Llull
  • Un consorci de:

  • Generalitat de Catalunya Govern Illes Balears Ajuntament de Barcelona

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"