Institut Ramon LLull

L’Any Montserrat Abelló arrenca a Tolosa de Llenguadoc

Literatura.  Tolosa de Llenguadoc, 18/01/2018

El proper 18 de gener se celebrarà a França la primera activitat internacional de la commemoració dels cent anys del naixement de la poeta i traductora tarragonina Montserrat Abelló (1918-2014).




L’Any Abelló s’obrirà al centre cultural Ostal d’Occitania (Tolosa de Llenguadoc) amb un triple homenatge a la poeta; la inauguració d’ una exposició de gravats inspirats en poemes d’Abelló, una lectura poètica (en català, occità i francès) i una actuació musical. Acompanyarà a l’homenatge una exposició de la Institució de les Lletres Catalanes: ‘Visc i torno a reviure’,  un recorregut significatiu per la trajectòria vital i literària de Montserrat Abelló.  

L’ exposició de gravats inspirats en versos de Montserrat Abelló realitzada per l’Atelier de Gravure Croix Baragnon dirigit per Claudiette Ferrié  es va obrir al públic el passat 2 de gener. La mostra es va estrenar fa dos anys  en el marc del Festival nacional de poesia de Sant Cugat.

Per obrir la primera commemoració de Montserrat Abelló a França serà Laura Borràs, comissària de l’Any Abelló, qui farà una presentació la trajectòria de la poeta.  Borràs és professora de la Universitat de Barcelona, crítica literària i escriptora.

Montserrat Abelló i Soler (Tarragona1918 - Barcelona2014)  va ser una poeta i traductora catalana. Va publicar  una dotzena de llibres de poesia entre els quals destaquen Vida diària (1963), Foc a les mans (1990), Dins l'esfera del temps (1998),  Memòria de tu i de mi (2006) o Enllà del parlar concís (2014). També va traduir poetes anglosaxones com Sylvia Plath. Va obtenir alguns guardons rellevants com ara el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes (2008) i el Premi Nacional de Cultura (2008).

 

La Institució de les Lletres Catalanes és la impulsora de la commemoració de l'Any Abelló 

    Logo Institut Ramon Llull
  • Un consorci de:

  • Generalitat de Catalunya Govern Illes Balears Ajuntament de Barcelona

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"