Institut Ramon LLull

Jaume Cabré, Premi Trajectòria 2017, ha estat traduït a 27 llengües

Literatura.  Barcelona, 14/09/2017

La Setmana del Llibre en Català atorga el Premi Trajectòria d’enguany a Jaume Cabré, reconegut escriptor i guionista, per l’excel·lència de la seva obra literària i la defensa de la cultura en català. L’obra de Cabré ha estat publicada en 25 llengües i aquest any s’esperen traduccions a dos idiomes més, letó i xinès.




Jaume Cabré (Barcelona, 1947) va saltar amb força en el panorama literari internacional amb 'Les veus del Pamano' (Proa, 2004), la qual ha estat traduïda a 18 idiomes gràcies a l’enorme popularitat que va obtenir. Altres novel·les com 'Fra Junoy o l'agonia dels sons', 'Senyoria' i 'L'ombra de l'eunuc' també li han valgut gran reconeixement.

Tot i això, ha estat amb ‘Jo confesso’ (Proa, 2011) que Cabré s’ha consolidat com un dels grans autors contemporanis i l’escriptor en llengua catalana amb més projecció internacional. Prova d’això són les 20 traduccions publicades del llibre i les cinc més que s’esperen en els propers mesos a llengües com el xinès, l’àrab, l’ucraïnès o el letó. La seva última novel·la també li va valdre a Cabré el Prix Courrier International a la millor novel·la estrangera el 2013 i el Premi Ciutat de Barcelona del mateix any per la projecció internacional de la ciutat.

També cal destacar el seu recull de contes 'Viatge d'hivern', l’obra de teatre 'Pluja seca', els llibres d’assaig 'El sentit de la ficció', 'La matèria de l'esperit' i 'Les incerteses', o el seu darrer llibre de relats, 'Quan arriba la penombra'. Cabré també ha escrit guions televisius i cinematogràfics i és membre de l’Institut d’Estudis Catalans i Premi d’Honor de les Lletres Catalanes.

El Premi Trajectòria s’atorga anualment des del 1997 per la comissió organitzadora de La Setmana del Llibre en Català, que té lloc del 8 al 17 de setembre. Alguns dels escriptors que l’han rebut són Josep Maria Espinàs, Miquel Martí Pol, Roser Capdevila, Emili Teixidor, Isabel-Clara Simó o Carme Riera. L’acte de lliurament a Jaume Cabré, el 21è autor guardonat, se celebrarà el dijous 14 de setembre a partir de dos quarts de vuit del vespre.

L’any passat, amb motiu del 20è aniversari del premi, es va iniciar la col·laboració entre un artista i La Setmana, que va comptar amb un dibuix digital de l’artista i escultor Jaume Plensa. Enguany ha estat el pintor Joan-Pere Viladecans qui ha cedit la seva obra al guanyador del 21è Premi Trajectòria, Jaume Cabré. D’aquesta obra només hi ha tres originals: el que es lliurarà a Cabré, un que quedarà exposat a l’AELLC i un tercer en poder del mateix artista. 

L’escriptor Jaume Cabré té traduccions a l’alemany, l’italià, el suec, el rus o el búlgar, entre d’altres. Una obra que arriba a lectors de 27 idiomes diferents. 

    Logo Institut Ramon Llull
  • Un consorci de:

  • Generalitat de Catalunya Govern Illes Balears Ajuntament de Barcelona

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"