Institut Ramon LLull

Jordi Falgàs, professor visitant a la Universitat de Stanford amb un curs sobre Miró i Dalí

Llengua.  Stanford, 26/09/2017

El director de la Fundació Rafael Masó de Girona des del 2008, Jordi Falgàs, ofereix un curs a partir del 26 de setembre a la Stanford University, als Estats Units, en el marc de la càtedra d’estudis catalans que l’Institut Ramon Llull promou en aquesta universitat. El seminari estarà centrat en els inicis de les trajectòries de Joan Miró i Salvador Dalí a través de l’anàlisi d’obres d’art i literatura. 




Jordi Falgàs (La Tallada d’Empordà, 1964) és doctor en història de l’art per la Universitat de Wisconsin-Madison i per la Universitat de Barcelona. Entre 2004 i 2007 va formar part de l’equip de comissaris de l’exposició Barcelona & Modernity: Picasso, Gaudí, Miró, Dalí, que es va presentar a Cleveland i al Metropolitan Museum of Art de Nova York el 2006-2007. Del 1996 al 2003 va ser adjunt de gerència de la Fundació Gala-Salvador Dalí, a Figueres, i ha estat autor dels projectes museològics de la Casa Vicens d’Antoni Gaudí, a Barcelona, i del futur Museu d’Art Modern i Contemporani de Girona. Recentment, Falgàs ha publicat Masó: interiors (2016), Un meteorit fugaç: Fidel Aguilar (1894-1917) (2017), i Dalí: Acadèmia neocubista i altres obres (propera aparició).

Sota el títol “Peripheral Dreams: The Art and Literature of Miró, Dalí, and Other Surrealists in Catalonia” (Somnis perifèrics: l’art i la literatura de Miró, Dalí i altres surrealistes a Catalunya), el curs que ofereix l’historiador té l’objectiu de fer una anàlisi crítica de determinades obres d’art i literatura en format de seminari que tracti els inicis de les trajectòries de Joan Miró i Salvador Dalí. En aquest sentit, els estudiants podran estudiar el paper dels seus orígens, dels paisatges i de la cultura a la Catalunya de l’època per posar en context les contribucions d’ambdós artistes al surrealisme i la recepció de la seva obra.

A més de Miró i Dalí, el curs també inclourà l’obra d’altres artistes i escriptors catalans pròxims al surrealisme, com J.V. Foix o els Logicofobistes. Alhora, tindrà en compte el pas d’artistes estrangers per Catalunya (Calder, Lorca, Buñuel, Breton, Crevel, etc.), fruit de la seva relació amb els surrealistes catalans, així com la influència del surrealisme en la fotografia i el cinema.

La Càtedra d’estudis catalans de la Universitat de Stanford forma part del departament ‘Iberian and Latin American Cultures and Comparative Literature’ i està dirigida pel prestigiós acadèmic Joan Ramon Resina. Des de la seva creació l’any 2007, fomenta la docència i la recerca avançada en estudis catalans i ha acollit eminents professors d’universitats catalanes, com Xavier Antich, Margalida Pons, Antoni Martí Monterde o més recentment Salvador Cardús.

La Universitat de Stanford acull anualment un professor visitant per impartir cursos interdisciplinaris adreçats a estudiants de grau i postgrau de tota la universitat. 

    Logo Institut Ramon Llull
  • Un consorci de:

  • Generalitat de Catalunya Govern Illes Balears Ajuntament de Barcelona

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"