Institut Ramon LLull

‘La Chana’ i ‘Cucli’, produccions catalanes al festival de cinema AFI DOCS de Washington DC

Cinema.  Washington DC, 15/06/2017

El Festival AFI Docs, que se celebra a Washington DC del 14 al 18 de juny, compte amb la projecció de dues pel·lícules catalanes. ‘La Chana’ – dirigida per Lucija Stojevic i guanyadora del premi del públic al Festival Internacional de Documentals d'Amsterdam- mostra com la ballarina de flamenc gitana més important d'Espanya es prepara per tornar als escenaris amb gairebé 70 anys. ‘Cucli’, d’altra banda, és un curtmetratge del cineasta català Xavier Marrades que narra com es tranforma la vida d’un camioner a partir d'una peculiar relació de companyonia amb un ocell. 




'La Chana(2016, 86 min.)

"Jo vaig néixer per ballar. Em passava les nits desperta, repetint els ritmes al meu cap fins que es convertien en una part de mi", diu La Chana. Nascuda amb el nom d’Antonia Santiago Amador, la bailaora té avui 70 anys. A la pel·lícula, l’ajuden a pujar a un escenari buit i s’acomoda a la cadira amb certa dificultat. Comença a moure els peus i, amb els ulls tancats, combina ritmes intricats a un ritme cada vegada més ràpid. El seu cos i ànima finalment sucumbeixen al compàs.

La Chana va ser una de les estrelles de flamenc més importants del món als anys 1960 i 1970. Ballarina autodidacta, va pujar a l’escenari en l’època d’or del flamenc, sorprenent audiències de tot el món amb un estil innovador: combinacions rítmiques gens tradicionals i una velocitat, expressió i potència sense precedents. Els seus espectacles s’anunciaven en cartells gegants per tot Madrid. Peter Sellers, amb qui apareix a la pel·lícula The Bobo (1967) la va convidar a Hollywood, però ella no hi va anar. En el punt més àlgid de la seva carrera, va desaparèixer d’escena sobtadament.

A mesura que seguim el drama darrere de l’escenari fins al seu últim espectacle el 2013, descobrim la seva història turbulenta i el secret pel qual va deixar una carrera molt prometedora: durant 18 anys va ser víctima de violència masclista per part del seu primer marit.

La pel·lícula no gira al votant de la lamentació per una vida que hagués pogut tenir, sinó que se centra en la superació constant de La Chana. Així doncs, és una història sobre la creació, l’amor, l’amistat i la reinvenció. La Chana ens endinsa en l’essència de la seva passió i ens revela una vida poètica i inspiradora plena de contradiccions entre l’artista dalt de l’escenari i la dona darrere les cortines.


Cucli’ (2016, 17 min.)

En Ramón viu amb els seus pares, tot i que la major part de la setmana no està a casa: treballa de camioner. Després de molts dies de viatges llargs i solitaris, coneix un company molt especial que ho canvia tot: un colom. ‘Cucli’ és una història d’amor i companyonia després de superar la mort d’algú estimat; mostra com a través dels records, allò sobrenatural pot trobar el seu camí en les vides més mundanes.


 

L’AFI Docs, organitzat per l'American Film Institute, és el festival de cinema documental més conegut als Estats Units i arreu del món, i és conegut per exhibir les millors realitzacions documentals. A més, també és l’únic festival de cinema als EUA que ofereix l’oportunitat única de connectar el públic amb directors i cineastes, líders d’opinió i temes de debat interessants. Les projeccions duren cinc dies a espais de referència a Washington DC. Al llarg de l’any, l’AFI Docs també organitza un cicle de cinema i porta a la capital del país el millor cinema de no ficció.

La Chana’, de Lucija Stojevic.

Dijous 15 de juny – 20.45h. Espai SILVER 2.

Dissabte 17 de juny – 15.30h. Espai LANDMARK 7.

Més informació i entrades aquí.


Cucli’, de Xavier Marrades. 

Divendres 16 de juny – 11.30h.

Més informació i entrades aquí.  

    Logo Institut Ramon Llull
  • Un consorci de:

  • Generalitat de Catalunya Govern Illes Balears Ajuntament de Barcelona

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"