Institut Ramon LLull

Cinc pel·lícules catalanes en el desè aniversari del festival "Dífferent” de París

Cinema.  París, 14/06/2017

La producció de firma catalana ocupa un paper protagonista al festival ‘Dífferent, l’autre cinéma espagnol’, que se celebra a París del 14 al 21 de juny. El programa incou la primera pel·lícula de Carla Simón, ‘Estiu 1993’; l’estrena mundial de ‘Lesa Humanitat’, el documental sobre les víctimes del franquisme dirigit per Héctor Faver; ‘Cerca de tu casa’, d’Eduard Cortés amb la participació de Sílvia Pérez Cruz, el documental de Jo Sol ‘Vivir y otras ficciones’ i ‘Spain in a day’ d’Isabel Coixet. 




La desena edició del Festival ‘Dífferent, l’autre cinéma espangol’ arriba el mes de juny al cinema Majestic Passy durant una setmana, del 14 de juny al 21. Sota la direcció de José María Riba, el festival porta deu anys mostrant el cinema independent espanyol menys conegut, especialment a França.

De forma paral·lela però en relació amb el Festival, el Centre d’Estudis Catalans de la Sorbona organitza una conferència d’Esteve Riambau, director de la Filmoteca de Catalunya, sota el títol ‘La Filmoteca de Catalunya: gestió del patrimoni cinematogràfic i perspectives de recerca’, que tindrà lloc el 19 de juny a partir de les 14 hores. 

 


Spain in a day’, d'Isabel Coixet (81 min.) | Dijous 15 de juny a les 19h

El nou projecte d'Isabel Coixet busca un retrat sincer del dia a dia dels espanyols. Per a fer-ho, la directora ha construït una història a partir dels gairebé 23 mil vídeos que persones anònimes de tot el país li van enviar el passat 24 d’octubre del 2015. D’aquests, Coixet n’ha utilitzat pocs més de 400 per aconseguir una visió plural, única i propera de la realitat.

La pel·lícula té origen a ‘Life in a Day’, una producció de Ridley Scott que també ha tingut les seves versions a Itàlia, Japó i Regne Unit. En paraules de la directora, "el resultat, en principi heterogeni, demostra la proximitat que permeten els nous mitjans tecnològics malgrat la distància física entre nosaltres".

Isabel Coixet (Sant Adrià de Besòs, 1960) ha dirigit pel·lícules com ‘My Life without me’ (2003), que li va dur èxit internacional i ‘La vida secreta de les paraules’ (2005). Va ser l’encarregada d’obrir el Festival de Cinema de Berlín el 2015.


Estiu 1993’, de Carla Simón (96 min.) | Divendres 16 de juny a les 21:30h

El primer llargmetratge de Carla Simón és la història autobiogràfica de la Frida (Laia Artigas), una nena de 6 anys que ha de passar per un procés d’adaptació després de la mort de la seva mare. La ficció ha estat guardonada amb el premi a la millor opera prima de la Berlinale 2017 i com a millor pel·lícula al Festival de Cinema de Màlaga del mateix any.

Carla Simón (Barcelona, ​​1986) ha realitzat alguns curtmetratges com ‘Lipstick’ (2013) i ‘Those little things’ (2015).


‘Lesa Humanitat’, d’Héctor Faver (109 min.) | Dissabte 17 de juny a les 21:30h

El Festival ‘Dífferent’ també presenta una estrena mundial: el documental ‘Lesa Humanitat’, l'últim treball d'Héctor Faver des de l’any 2000, quan va presentar ‘Invocació’. Aquest documental sense ànim de lucre vol donar veu i visibilitat a les víctimes del franquisme, recollir els seus testimonis per posar fi a la indiferència de gran part de la societat i restaurar el dret a la memòria i la justícia.

Héctor Faver (Buenos Aires, 1960) és un director d'origen argentí i membre de l'Acadèmia de les Arts i les Ciències Cinematogràfiques d'Espanya, l'Acadèmia de Cinema Català i l'Acadèmia de Cinema Europeu.


Cerca de tu casa’, d’Eduard Cortés (95 min.) | Diumenge 18 de juny a les 21:30h

Des del 2007, moltes famílies espanyoles són desallotjades de casa seva a causa de la crisi econòmica. El director Eduard Cortés retrata aquesta situació a través d'una ficció musicada per la coneguda veu de Sílvia Pérez Cruz, que també n’és l'actriu principal.

Eduard Cortés (Barcelona, ​​1959) és el director de ‘La vida de nadie’ (2002) i ‘Otros días vendrán’ (2005), pel·lícules nominades als premis Goya.


Vivir y otras ficciones’, de Jo Sol (84 min.) | Dilluns 19 de juny a les 19h

Jo Sol - acrònim de Jordi Solé - continua les seves investigacions al voltant d'un híbrid entre ficció i documental. A ‘Vivir y otras ficciones’, el director posa la seva càmera davant d’en Pepe - activista afectat per la diversitat funcional - i l’Antonio - expilot de trastorns psiquiàtrics. Ambdós acabaran sent dues persones que es creuaran per canviar la seva visió de la vida. La producció va acompanyada de la música de ‘El niño de Elche’.

Jo Sol (Barcelona, ​​1968) va començar rodant documentals a Cuba, Mèxic i l'Índia. També ha dirigit ‘El Somni’ (2013), ‘Fake orgasm’ (2010), ‘El Taxista ful’ (2005) i ‘Tatawo’ (2000), la seva primera pel·lícula.


El programa del festival també inclou pel·lícules de Fernando Merinero, Pedro Aguilera, Miguel del Arco, Paco León, Alberto Morais, Diego Galán, Víctor García León, Álex de l'Església, Rodrigo Sorogoyen José Sánchez Montes i Gervasio Iglesias. Totes les produccions es presentaran en la presència dels seus directors al Cinema Majestic Passy, a París.

 

Conferència i classe magistral al Centre d'Estudis Catalans

Entrada gratuïta sota inscripció secretariat.etudes-catalanes@listes.paris-sorbonne

Durant els seus deu anys de vida, el Festival ha volgut mostrar el cinema independent espanyol fora de les seves fronteres. Com és costum, en aquesta edició hi ha gran presència catalana.

    Logo Institut Ramon Llull
  • Un consorci de:

  • Generalitat de Catalunya Govern Illes Balears Ajuntament de Barcelona

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"