Institut Ramon LLull

La Fira del Llibre de Bolonya, un revulsiu per al sector a Catalunya que s'emmiralla en l'efecte de Frankfurt

Literatura.  Bolonya, 04/04/2017

Desenes d'editorials infantils i juvenils catalanes fa dècades que visiten anualment la Fira del Llibre de Bolonya, la cita més important d'aquest sector a nivell internacional. Aquesta edició, però, arriben del bracet d'una invitació d'honor al certamen i sota el paraigües de l'Institut Ramon Llull. 'Sharing a future: Books in catalan' és el lema de l'organització, i és precisament si els editors miren al futur que entreveuen un increment de traduccions i venda de drets similar a l'efecte que va provocar en la literatura en català la Fira de Frankfurt el 2007.




ACN Bolonya .- L'ACN ha analitzat amb diverses editorials la situació del sector del llibre infantil i juvenil a Catalunya i les perspectives els propers anys. Tots coincideixen en indicar que la invitació d'honor a Bolonya és un "aparador excepcional" que permetrà visibilitzar la feina que es fa al país a nivell internacional.

L'estand catalano-balear de la Fira de Bolonya és un anar i venir d'editors, autors i escriptors. Les reunions amb responsables del sector a nivell internacional són constants i les agendes estan plenes de trobades. Les estanteries són un mosaic d'il·lustracions, textos i temàtiques amb l'objectiu de visibilitzar la feina que s'està fent al país. Amb aquest objectiu han arribat editorials grans i petites al certamen aprofitant una invitació d'honor que, per primera vegada, es dedica a un país sense estat.

El gerent de l'editorial de La Fragatina, Quique Monrós, va arribar fa dos dies a Bolonya. En declaracions a l'ACN, ha afirmat que l'objectiu de la participació catalano-balear és comprar drets de nous il·lustradors i aconseguir vendre llicències per a l'edició a altres països. "Està anant molt bé, ja hem venut els drets per editar un llibre a Canadà i dos per a Turquia", ha precisat.

En aquesta línia, Monrós ha constatat que Bolonya és el "gran aparador" de literatura infantil i juvenil del món i garanteix que totes les editorials dedicades al assisteixen al certamen.

La directora de la col·lecció Petit Fragmenta, Inês Castel-Branco, participa per primera cop a la fira perquè l'editorial va començar a publicar fa poc més d'un any. "Ha coincidit amb la invitació d'honor de Catalunya al certamen, una oportunitat per difondre més la feina que fem i perquè altres editorials puguin apropar-s'hi", ha precisat a l'ACN.

De moment avança que hi ha molts editors interessats en exemplars catalans i se sorprèn que a la ciutat de Bolonya les llibreries destaquin contes en català. "La fira es viu amb molt d'ambient i el fet que Catalunya no tingui un estat genera molta curiositat. És una oportunitat única que tocava aprofitar", ha reblat.

Si per a les editorials més petites la fira els ofereix l'oportunitat de situar-se en el mapa del sector, per a les més gran és també una cita ineludible. L'editora de Timun Mas i Estrella Polar del grup Planeta, Cristina Feliu, Catalunya aporta una varietat d'autors i editors "d'altíssim nivell". "La comparació amb Frankfurt és fidel a la realitat, ha de ser un bon revulsiu per al sector", ha precisat.

En aquesta línia, destaca el "gran esforç" dels autors, il·lustradors i editors per mostrar la tasca diària, que al país es basa en la "innovació, la qualitat i el rigor". "S'està treballant molt perquè els lectors infantils són els lectors d'avui, no només els del futur", ha conclòs.

X01Z17

Els editors de literatura infantil i juvenil confien que la invitació d'honor els catapulti a nivell internacional

    Logo Institut Ramon Llull
  • Un consorci de:

  • Generalitat de Catalunya Govern Illes Balears Ajuntament de Barcelona

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"