Institut Ramon LLull

‘Som dues persones que tracten de posar-se d’acord i quan ho aconsegueixen ho troben super creatiu’

Escèniques.  Avinyó, 03/07/2014

Després de signar el monòleg d’humor Non solum, Sergi López i Jorge Picó presenten 30/40 Livingstone, una obra que han creat, dirigit i interpretat de manera conjunta. Va estrenar-se al Festival de Temporada Alta i, del 4 al 27 de juliol es presenta a Avignon à la Catalane. L’obra ens mostra un home contemporani, xerraire i contradictori, forçosament insatisfet que decideix deixar-ho tot i marxar lluny en busca de grans aventures. Allà és trobarà amb un animal que li revelarà coses de si mateix. Parlem amb Sergi López i Jorge Picó sobre l’estrena i sobre la seva participació al festival francès. 




Definiu 30/40 Livingstone com ‘un espectacle d'humor, tennis i antropologia'. Com lliguen aquests tres conceptes?

Per lligar antropologia i tennis s’ha de tenir un cert humor. Nosaltres necessitem tres conceptes perquè un de sol pot resultar sospitós, és una garantia que l’espectacle sigui difícil d’explicar.

L’obra que presenteu és una obra de creació que heu anat construint des de la improvisació. Ens expliqueu com funciona aquest procés creatiu en una obra que després interpreteu una vegada rere una altra?

Som dues persones que tracten de posar-se d’acord i quan ho aconsegueixen ho troben super creatiu. Intentem preservar al màxim la llibertat, com a mètode tot arriba a l’escriptura però que les coses agafin una forma definitiva ens costa un temps i és allí on es troba el procés de creació.  Durant la gira hi ha un factor fonamental que és el públic: no el pots obviar i et va donant i traient raons, humanitza l’espectacle. De vegades l’escoltem i la seva reacció ens inspira, té un punt assembleari.  Durant la gira continuem escrivint i el fet de treballar en llengües diferents fa que traduir i retraduir sigui com una transfusió sanguínia i l’espectacle reviscoli.

El fet de que un de vosaltres no parli en tota l’obra i en canvi l’altre no calli estava previstes d’un inici?

(riuen) El que sabíem és que hi hauria un desequilibri, però no era voluntari que fos entre el silenci i la paraula.

Els dos heu treballat a França i coneixeu el cinema i el teatre francès. Hi ha diferència entre ser actor a França i ser actor a Catalunya? La feina es valora de la mateixa manera?

El públic és igual d’afectuós a tot arreu, però sí que hi ha diferències. A França es valora més el que fan els artistes en general, ens vénen al cap molts exemples: els francesos tenen un sistema al que anomenen “des intermitents" amb una legislació que dóna i protegeix uns drets laborals específics als treballadors de la cultura. També hi ha una diferència en els pressupostos que inverteixen en cultura, en la legislació específica per a la indústria cultural i en les taxes impositives, que mimen molt les activitats culturals. A banda, també podríem dir que la meritocràcia és més eficaç a França que el “jo conec a tal”, “a qui coneixes” o “qui són els teus padrins”.  Que existeixi tot això parla de respecte. És cert que tot això pot canviar i, atenció, perquè sembla que tenim tendència  a igualar-nos a la baixa.

Què suposa per a vosaltres participar a Avignon à la Catalane?

Suposa l’oportunitat d’accedir a un festival tan important com és el d’Avignon en unes condicions millors de les que podríem aconseguir nosaltres sols. Esperem que aquesta iniciativa duri i permeti a molts artistes catalans viatjar perquè és conegui el seu talent i que puguin ensenyar la seva feina.

x04z13

Entrevista a Sergi López i Jorge Picó que presenten 30/40 Livingstone dins Avignon à la Catalane

    Logo Institut Ramon Llull
  • Un consorci de:

  • Generalitat de Catalunya Govern Illes Balears Ajuntament de Barcelona

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"