Institut Ramon LLull

Neus Ballús: "El que més sedueix al públic i als professionals del sector és la barreja entre ficció i realitat"

Cinema.  Barcelona, 08/11/2013

La Plaga i Neus Ballús, directora i guionista d'aquesta producció catalana, estan de gira per Europa, després de rebre la nominació als premis LUX 2013 del Parlament Europeu. Estrenada a la Berlinale 2013, La Plaga ha despertat un gran interès entre els acadèmics del cinema internacional, que han quedat seduïts per la difosa línia entre ficció i realitat que caracteritza aquesta producció. Hem parlat amb ella perquè ens expliqui com està vivint la nominació i com afronta la gira.




La Plaga ha estat nominada a la categoria d’European Discovery dels European Film Awards. Com et vas sentir quan vas rebre la nominació?

Primer va ser molt estrany perquè ja ho sabíem però encara no es podia fer públic. Per això no ens ho acabàvem de creure. Quan es va fer públic va ser molt emocionant. A més, el premi ve de l’acadèmia del cinema europeu, que és amb la que m’he format i el meu referent. Per a mi és molt especial.

Ahir es va presentar La plaga a la Filmoteca de Barcelona, però la gira és per tot Europa. Al llarg d’aquest mes es podrà veure a París, Berlín, Amsterdam, entre altres. Com preveus que aquesta gira pot afectar als resultats de premi? 

Jo crec que els efectes de la gira en la votació seran molt limitats, però ens permetrà posicionar-nos i situar-nos en el mapa. No tenim gaire esperances de guanyar el premi perquè La plaga competeix amb altres produccions amb una dimensió molt més gran. A nosaltres no ens ha recolzat cap gran distribuïdora nacional, hem passat directament al nivell europeu, i és allà on hem tingut molt més reconeixement. Tot i així estem molt contents de ser una de les cinc produccions nominades, i creiem que això pot determinar el futur de la pel·lícula.

La crítica internacional ha fet una lectura d’aquest llargmetratge com un retrat de la de la crisi a Espanya. Creus que aquest és un dels ingredients que li han donat l’èxit internacional? Quins altres afegiries?

Ha estat un procés estrany. És una pel·lícula que no ha comptat amb gaire pressupost i realment no és molt coneguda. Però des de l’estrena a Berlín i en els diferents festivals pels què ha anat passant, ha trobat fervents defensors de la pel·lícula. Aquesta gent ha sigut la que ha fet possible les nominacions perquè s’ha generat una bola de neu. Jo crec que el que més sedueix al públic i als professionals del sector és la barreja entre ficció i realitat. L’espectador no sap si està veient ficció, perquè l’estructura de La Plaga és pròpia d’aquest gènere, o realitat, perquè els personatges no són actors i això fa que la dosi d’autenticitat sigui molt alta.

Després de quatre anys dedicats a La plaga, quins projectes de futur tens en ment?

Amb el Pau Subirós hem començant a escriure la història d’una família catalana desestructurada que va a passar les vacances de Nadal al Senegal. Volem mostrar els problemes que suposen les expectatives d’un viatge i com afecta tot això en les relacions familiars. La idea és anar més enllà en la ficció però no volem perdre l’autenticitat ni la dosi de documental.

Entrevista a Neus Ballús, directora i guionista de La Plaga

    Logo Institut Ramon Llull
  • Un consorci de:

  • Generalitat de Catalunya Govern Illes Balears Ajuntament de Barcelona

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"