Institut Ramon LLull

"Inhabit" i "Alentir", projectes finalistes a la Biennal d'Arquitectura de Venècia 2014

Arquit. i disseny.  Barcelona, 20/08/2013

“Inhabit”, de Marta Poch i Josep Ferrando i “Alentir” de Inés de Rivera, Stefano Cortellaro, Anton Maria Salvadó i el Col·lectiu La Col, finalistes del concurs per comissariar l'exposició catalana a la Biennal d’Arquitectura de Venècia 2014.




“Inhabit”
Marta Poch i Josep Ferrando


El projecte “Inhabit” tracta de mostrar l’univers d’un habitatge com a laboratori per al canvi en un context de crisi globalitzada i difícil per a l’arquitectura, on la professió ha de tornar a mirar cap allò que és fonamental.

L’objectiu essencial és mostrar la sensibilitat de l’arquitectura catalana com a resposta a la situació actual de transformació des de la reflexió de l’espai domèstic com a laboratori arquitectònic.

La proposta explica el valor de l’habitatge com a revulsiu de l’entorn social, econòmic i urbà, és a dir, com a motor de canvi de l’ús i de la imatge de l’espai des de les seves diferents escales: la pública, la comunitària i la domèstica.

Aquest projecte vol promoure el debat internacional sobre allò que ha de ser fonamental en l’arquitectura, per tal de posicionar Catalunya com a epicentre de reflexió i motor de transformació de l’arquitectura i dels seus models urbans a través d’un dels seus eixos de coneixement inqüestionables: l’habitatge social i l’espai públic que configura.

 

“Alentir”

Inés de Rivera, Stefano Cortellaro, Anton Maria Salvadó i el Collectiu La Col

Després d’anys de creixement accelerat, aquest projecte vol recuperar el valor del temps ocult del treball col·lectiu, un espai que s’ha ocupat d’anar fent arquitectura des de l’essència.

Es proposa un treball a partir d’una sèrie d’intervencions col•lectives de microformat, per tal d’aconseguir narrar d’una manera exemplar l’arquitectura essencial, expressada a través dels seus elements fonamentals: aigua, vent, topografia, càrregues i llum del sol.
Per tal de posar el focus adequat en cada tema, la proposta es fonamenta en un recorregut previ, primer a través d’arquitectures primigènies, i després visitant tot un seguit d’arquitectures cultivades, on els arquitectes han tractat de ser fidels a cada condició essencial.

El jurat nomenat per l’Institut Ramon Llull, presidit per Lluís Domènech i format per Francesc Xavier Comeron (degà del COAC), Fernando Marzà (vocal del COAC), Carme Pinós, Olga Felip, Fèlix Arranz i Jordi Badia (comissaris guanyadors de la primera edició), i Àlex Susanna, director adjunt de l’Institut Ramon Llull ha escollit el projecte de l’arquitecte Josep Torrents, un treball titulat “Del fragment al tot” per representar Catalunya a la Biennal de Venècia d’Arquitectura.

Es tracta d’una proposta que invoca una actitud de connexió entre Josep Maria Jujol i diversos arquitectes catalans actuals.

Vídeo del projecte. Crédits:  

Col.lectiu LaCol
Stefano Cortellaro
Inés de Rivera
Ton Salvadó

 

El projecte de l’arquitecte Josep Torrents, un treball titulat “Del fragment al tot” representarà Catalunya a la Biennal de Venècia d’Arquitectura.

    Logo Institut Ramon Llull
  • Un consorci de:

  • Generalitat de Catalunya Govern Illes Balears Ajuntament de Barcelona

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"