Institut Ramon LLull

Entrevista a Lourdes Sánchez, professora titular de Filologia Catalana de la Facultat de Lletres de la Universitat de Granada

Llengua.  Granada, 13/05/2013

Parlem amb Lourdes Sánchez, professora titular de Filologia Catalana de la Facultat de Lletres de la Universitat de Granada, en motiu de l’acord que van signar el passat mes de juliol aquesta universitat i l’IRL per ampliar i consolidar els estudis de llengua catalana. Ens explica d’on sorgeix l’interès dels alumnes granadins per la nostra llengua i la situació dels estudis catalans a la resta de l’Estat espanyol.




Des de quan s’ofereixen estudis de llengua i cultura catalana a la Universitat de Granada?

Crec que des dels primers anys 60 del segle XX, encara que he trobat informació en un BOE dels anys 50 d’un pla d’estudis de la Universitat de Granada que oferia ensenyament de català a la Facultat de Filosofia i Lletres. La notícia va sortir a “La Vanguardia” fa uns anys (9-XII-2007).

D’on sorgeix aquest interès que, a més, s’ha anat mantenint en el temps?

La Universitat sempre s’ha fet ressò de l’interès per la cultura catalana present a Granada des del segle XIX quan visitaven la ciutat pintors i escriptors catalans: Fortuny, Casas, Rusiñol… i que s’ha mantingut als nostres dies. D’altra banda, hem de tenir en compte que l’emigració andalusa cap a Catalunya al segle passat va crear uns forts lligams socials que van ajudar-hi. Sortosament, en aquests moments, l’interès per la llengua catalana dels estudiants rau en raons purament lingüístiques, és a dir, per conèixer una llengua del país, tot sabent, a més i amb una gran acceptació, que és necessària si, en un futur, es desplacen a Catalunya per raons laborals.

I a vostè? Com li neix l’interès per la llengua catalana?

Pels meus estudis de Filologia i per raons familiars.

Quina resposta tenen les classes de llengua i cultura catalana entre els estudiants granadins?

Molt bona resposta.

Com ajudarà el conveni signat amb l’IRL a la consolidació d’aquests estudis?

Confirmarà acadèmicament i administrativa una realitat demanada pels estudiants i, en conseqüència, ajudarà a la seva consolidació. Un lectorat serveix no només per a l’ensenyament d’una llengua sinó també per a la difusió i promoció d’una cultura, en aquest cas la catalana

Tot just ahir es presentava un informe que evidencia que l’interès per la llengua i cultura catalanes és molt superior a les universitats estrangeres que no pas a Espanya, amb uns 120 centres arreu del món per només 4 a l’estat espanyol. Com valora aquesta dada?

Molt dolenta. El sistema educatiu de l’Estat hauria de posar més atenció en l’ensenyament de les llengües que parlen els seus ciutadans i hauria de fer-ho a tot arreu i a tots els nivells, no només l’universitari.

Creu que en qüestions com aquesta s’hi barreja també l’actual situació política, que molt sovint porta a la confrontació?

Molt. Al nostre país la confrontació política entre comunitats encara no s’ha resolt i les diverses llengües que hi parlem han estat utilitzades com a arma política de confrontació i no d’unió enriquidora.

Com es veu Catalunya des de Granada actualment?

L’actual situació de crisi econòmica, política i institucional que vivim no ajuda massa però tampoc no es veu com a problema.

"El sistema educatiu de l’Estat hauria de posar més atenció en l’ensenyament de les llengües que parlen els seus ciutadans"

    Logo Institut Ramon Llull
  • Un consorci de:

  • Generalitat de Catalunya Govern Illes Balears Ajuntament de Barcelona

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"