Arquit. i disseny.  Barcelona,  03/05/2018

L'Institut Ramon Llull presenta 'RCR. Somni i natura', la proposta de Catalunya per a la Biennal d’Arquitectura de Venècia 2018

L’Institut Ramon Llull presenta RCR. Somni i natura_Catalonia in Venice, un projecte sobre RCR Arquitectes –Premi Pritzker d’Arquitectura el 2017– per a la 16. Mostra Internazionale di Architettura – La Biennale di Venezia, del 26 de maig al 25 de novembre de 2018, en el marc dels Eventi Collaterali.

El projecte, que representarà Catalunya a la Biennal d’Arquitectura de Venècia i té com a cocomissàries la periodista Pati Núñez i l’arquitecta Estel Ortega, juntament amb RCR Arquitectes, revela una part desconeguda de Rafael Aranda, Carme Pigem i Ramon Vilalta: el seu univers més íntim. Tots tres arquitectes han creat un espai on investigar i repensar la relació de la humanitat amb el món que es troba a la finca La Vila, a la vall de Bianya (Girona), i al voltant d’aquest espai gira el seu projecte per a la Biennal de Venècia.

Segons RCR Arquitectes, “Venècia presentarà de manera inèdita el nostre somni. És un projecte que es troba en el moment clau de la seva gènesi i que, a través de l’arquitectura, representa el naixement d’una utopia en construcció que revela el nostre món interior.” El propòsit és “que qui visiti l’espai de la Biennal senti unes ganes immenses de conèixer La Vila i percebre la força de la natura, una força que et pot transformar. Ens agradaria que entrar dins El somni es convertís en una experiència molt sensorial.”

En paraules de la cocomissària Pati Núñez, “ens plantegem experimentar amb nous formats aplicats a la difusió de l’arquitectura. A l’exposició no hi ha maquetes ni plànols. El somni del títol mostra la part més íntima d’en Rafael, la Carme i en Ramon, perquè la seva manera d’entendre el món és a la base de la seva arquitectura.” D’altra banda, la cocomissària Estel Ortega afirma: “La museografia és intencionada, és part del projecte i no té un recorregut lineal. La idea és provocar la sensació de trobar-se dins d’un somni. Es podria dir que s’assembla a una cova de llums i moviment líquid, un espai immaterial que permet que cadascú es construeixi la seva pròpia experiència, tal com succeeix als somnis.”

El projecte

Després d’accedir a un lloc secret, desconcertant, i abans d’arribar al somni, cal superar una primera fase: el Llindar. Aquest vol transmetre la sensació d’entrar a poc a poc en un espai desmaterialitzat en què el visitant no sap on és, com si caigués en un son lleuger. És un moment intermedi, molt dinàmic, en el qual el contingut es refereix a l’obra precedent de RCR Arquitectes i constitueix una presentació i una síntesi de la seva trajectòria.

Després arriba el Somni: representa un estadi més profund del son. Una cova de llums i moviment, amb una concepció espacial fragmentada i gairebé misteriosa, on es presenta material exclusivament del projecte de La Vila. La Vila com a fi i com a mitjà, com a construcció inacabada i projecte de vida. I aquesta mateixa interpretació del món íntim de RCR, de la seva força i la seva sensualitat, es porta a l’extrem perquè el visitant es mogui com vulgui per l’espai i tingui la possibilitat de construir la seva pròpia experiència. Com en els somnis.

Tota aquesta profunda concepció filosòfica es defineix com a geografia dels somnis, i es representa mitjançant unes lupes que distorsionen la realitat, que reflecteixen el món i alhora el fragmenten, que l’apropen i l’allunyen, en un joc que confon, sorprèn, embolcalla i, en darrera instància, fa reflexionar el visitant. Aquesta és la intenció de RCR, traslladar a Venècia l’experiència de La Vila, una utopia en construcció, perquè la seva empremta perduri en tothom.

Sobre el programa paral·lel

El programa paral·lel, NEW FORMATS: DREAM AND NATURE, té com a objectiu mostrar altres visions sobre l’univers de RCR a partir de persones i pràctiques que actuen com a filtre i ens permeten acostar-nos a punts de vista diferents, i que alhora involucren el nombre de persones més gran possible.

Aquest programa consta de dos projectes: un cicle de xerrades i un programa d’universitats en el qual participen vuit escoles de tot Catalunya que han enviat propostes en resposta a la pregunta plantejada pels comissaris: “Què aprenem de la natura?”. S’han seleccionat cinc propostes de cada escola participant que es podran veure en una pantalla de l’exposició. Les escoles participants en aquest programa són BAU, Elisava, La Salle (Universitat Ramon Llull), ETSA Barcelona (Universitat Politècnica de Catalunya), ETSA Vallès (UPC), Universitat de Girona, School of Architecture (Universitat Internacional de Catalunya) i Universitat Rovira i Virgili.

Els dies 24 i 25 de maig s’han programat tres debats a Venècia: el 24 de maig, Creating knowledge. New ways of communicating ART and ARCHITECTURE, amb Eva Franch (directora de l’Architectural Association School de Londres) i Pedro Gadanho (director del MAT de Lisboa), moderat per Pati Núñez; el 25 de maig, Architecture Criticism, amb Glenn Murcutt (fundador de l’Australian Architecture Association), Juhani Pallasmaa (arquitecte finlandès) i William J. R. Curtis (historiador de l’arquitectura), i la conferència de cloenda RCR. Somni i natura, a càrrec de William J. R. Curtis i RCR Arquitectes.

Les activitats paral·leles tindran lloc a la nau adjacent als Cantieri Navali, seran obertes al públic i es podran seguir en directe per streaming des de la seu del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC) a Barcelona.

Patrocini empresarial i col·laboració institucional

El patrocinador principal de l’exposició és l’empresa de vidre corbat Cricursa. La il·luminació del projecte ha estat patrocinada per l’empresa Lamp. En l’àmbit institucional destaca la col·laboració estratègica del COAC, el patrocini del Patronat de Turisme Costa Brava Girona i la col·laboració de l’Ajuntament d’Olot (Olot Cultura).

Sobre l’Institut Ramon Llull

L’Institut Ramon Llull produeix i organitza la participació de Catalunya en els Eventi Collaterali de la Biennal d’Art de Venècia des de l’any 2009, i és present a la Biennal d’Arquitectura des del 2012. L’Institut Ramon Llull és un consorci format per la Generalitat de Catalunya, el Govern de les Illes Balears i l’Ajuntament de Barcelona que es dedica a la promoció internacional de la llengua i la cultura catalanes.

x02z18

Evento Collaterale del la 16. Mostra Internazionale di Architettura. La Biennale di Venezia.