Arquit. i disseny.  Barcelona,  11/05/2018

L’Espai SIMON 100 acull una taula rodona amb els excomissaris de la presència catalana a la Biennal d’Arquitectura de Venècia

L’espai SIMON 100 (carrer Sancho de Ávila, 66) acollirà dimarts vinent, 15 de maig, a partir de les 19h, la trobada entre els comissaris de la participació catalana a la Biennal d’Arquitectura dels darrers anys. Félix Arranz, Josep Torrents, Jaume Prat, Jelena Prokopljević i Isaki Lacuesta compartiran amb el públic les seves experiències prèvies i posteriors al fet d’haver estat comissaris del pavelló català a la Biennal d’Arquitectura que des de l’any 2012 impulsa l’Institut Ramon Llull.

Aquesta trobada estarà conduïda per la periodista Pati Núñez i l’arquitecta Estel Ortega, cocomissàries de “RCR. Somni i Natura”, la proposta catalana per a la Biennal d’enguany. També hi participaran els arquitectes Benedetta Tagliabue i l’estudi Flores & Prats, que seran presents a l’exposició central de la Biennal. Es tracta de la segona xerrada del cicle NEW FORMATS: DREAM AND NATURE, programa paral·lel a l’exposició d’aquest any que es completarà amb tres xerrades que tindran lloc a Venècia el 24 i el 25 de maig durant la vernissage.

La primera vegada que Catalunya va tenir presència pròpia com Evento Collateral a la Biennal d’Arquitectura de Venècia, juntament amb les Illes Balears, fou l’any 2012 amb Vogadors, projecte comissariat per Jordi Badia i Félix Arranz. Vogadors presentava a través de 9 projectes una arquitectura sòbria de gran senzillesa material, però d’una enorme sofisticació tècnica i intel·lectual inspirada en el Mediterrani i en el fet de remar endavant però mirant el passat.

El 2014 es presentà Arquitectures Empeltades, projecte comissariat per Josep Torrents amb el comissariat adjunt de Guillem Carabí i Jordi Ribas. Arquitectures Empeltades prenia com a punt de partida  la reforma de la Casa Bofarull (1913-1933), una de les obres cabdals de Josep Maria Jujol (1879-1949), per parlar d’una arquitectura que permet identificar una actitud que es pot resseguir en molts projectes construïts el darrer segle, i que es fonamenta en un intens diàleg amb les preexistències, físiques i no, que permeten desenvolupar un projecte que inclou i barreja els elements nous i els existents, tal com l’esqueix empelta l’arbre. 

I fa 2 anys, el 2016, es presentava a Venècia Aftermath. Architecture beyond architects, proposta comissariada pels arquitectes Jaume Prat, Jelena Prokopljević i el cineasta Isaki Lacuesta, que se centrava en l'arquitectura viscuda, quan els arquitectes ja no hi són presents i els usuaris perllonguen l'experiència arquitectònica dia a dia a través d’obres realitzades en els darrers 10 anys.

El programa NEW FORMATS: DREAM AND NATURE ha estat coorganitzat pel Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC) i l’Institut Ramon Llull, i ha estat possible gràcies al patrocini de Simon, empresa catalana fabricant de petit material elèctric que té com a eixos principals el disseny i la tecnologia i que actualment comercialitza els seus productes a tot el món.

Podeu confirmar la vostra assistència aquí

x02z18

Dins el programa paral·lel NEW FORMATS: DREAM AND NATURE de “RCR. Somni i Natura”, la proposta catalana per a la Biennal d’enguany