Catalunya i les Illes Balears, convidat d'honor a la 54a edició de la Fira del Llibre Infantil i Juvenil

slider image slider image slider image
Literatura.  Barcelona,  02/03/2017

La participació de Catalunya i les Illes Balears com a convidat d’honor a la Bologna Children’s Book Fair suposarà més de 60 activitats amb 80 participants

Aquest matí s’ha presentat en roda de premsa a Barcelona la programació de Catalunya i les Illes Balears com a convidat d’honor a la Fira del Llibre Infantil i Juvenil de Bolonya, que tindrà lloc del 3 al 6 d’abril. A l’acte hi han participat els consellers de Cultura de la Generalitat i del Govern de les Illes Balears, Santi Vila i Ruth Mateu, juntament amb el director de l’Institut Ramon Llull, Manuel Forcano, i la directora de la Fira del Llibre Infantil i Juvenil de Bolonya, Elena Pasoli.

'Sharing a Future: Books in Catalan' Bologna 2017

Ambdós consellers s’han referit a a la recentment signada Declaració de Palma per posar en valor la tasca conjunta de promoció de la llengua i la cultura catalanes. En aquest sentit, la consellera Ruth Mateu ha afirmat que “anar de la mà ens enforteix interiorment, tant dins els nostres respectius territoris com entre ells, i també ens fa forts a l’exterior”. En la mateixa línia, el conseller Santi Vila ha assegurat que “els Governs hem fet la feina i ens hem sabut alinear per donar suport explícit a aquest tipus d’iniciatives”, i ha recordat la implicació també del govern del País Valencià.

Vila ha recordat que “estem davant una fira internacional que ens pot posicionar al món i que té interessos econòmics, però que a ningú se li escapa que també té una dimensió política i institucional. (...) Bolonya suposa una oportunitat històrica per explicar que som una societat que s’estima la lectura i alhora posicionar la riquesa del sector. Som un país d’editors, d’il·lustradors, que té molt a dir en el món de la literatura infantil i juvenil”, ha conclòs.

Per a la consellera Ruth Mateu “que junts Catalunya i les Illes Balears siguem convidat d’honor a Bolonya ens dóna entitat i referma i consolida el compromís amb l’Institut Ramon Llull com a plataforma de promoció exterior i internacionalització de la llengua i la cultura catalanes. Junts podem arribar a llocs on no podríem arribar per separat”.

La directora de la Fira del Llibre Infantil i Juvenil de Bolonya, Elena Pasoli, s’ha mostrat il·lusionada amb el projecte que s’ha preparat des de Catalunya i les Illes Balears i n’ha valorat “la capacitat de saber interpretar la Fira i la ciutat amb una programació ad hoc” i que “realment, s’ha preparat una autèntica invasió”, en referència a l’àmplia programació prevista a 10 espais de la ciutat. Pasoli ha remarcat el caràcter internacional de la Fira -“només 90 dels 1900 editors que hi assisteixen són italians”, ha explicat- i s’ha mostrat “molt feliç” pel fet que “la comunitat internacional i la ciutat de Bolonya tindran una oportunitat real de conèixer la vostra cultura”.

Finalment, el director de l’IRL, Manuel Forcano ha explicat que Catalunya i les Illes Balears es presenten a Bolonya amb el lema Sharing a Future: Books in Catalan, en una clara al·lusió a la importància del públic infantil i juvenil per al futur de la literatura. Per a Forcano “el sector de la literatura infantil i juvenil necessita fer-se conèixer ja que té molta qualitat i molt talent”. Forcano ha desgranat el programa que s’ha preparat com a convidat d’honor, que inclou més de quaranta activitats amb més de vuitanta participants a diferents espais de la Fira i la ciutat. L’Institut Ramon Llull  ha estat el responsable de coordinar aquest programa.

Books in Catalan: Sharing a future

Com a convidat d’honor, destacarem en el programa d’activitats i en les exposicions la importància de la il·lustració i la literatura infantil i juvenil en llengua catalana.

El nostre lema gira entorn a tres eixos que es veuran reflectits també en el nostre programa:

- La mirada al futur, amb el convenciment que la literatura infantil i juvenil representa el futur del món, un futur optimista, nou i modern. La certesa que els nens són el motor d’aquest món futur i els llibres l’aliment dels seus somnis.

- Un futur que ha de ser compartit, perquè és a partir de la corresponsabilitat de tots que podrem oferir als infants i joves de tots els països oportunitats per accedir a llibres de qualitat literària i artística i perquè estem convençuts de la capacitat transformadora dels llibres per fer un món millor.

- Aquesta aportació la farem a partir de la nostra realitat de llibres en català, perquè el llibre infantil i juvenil en català contribueix a aquest futur pel protagonisme de la literatura infantil i de la il·lustració dins la nostra rica tradició cultural i editorial.

Les exposicions

Catalunya i les Illes Balears es presenten amb dues exposicions comissariades per la llibretera Paula Jarrin, i dissenyades per l’arquitecta Clara Solà-Morales.

Sharing a Future

A l’espai central del recinte firal s’hi exposaran els treballs de 42 il·lustradors majoritàriament menors de 40 anys. La tria inclou creadors de Catalunya, les Illes Balears i València, tots ells amb, com a mínim, una obra publicada. L’exposició s’ha concebut com una gran llibreria que sigui també un espai de repòs al bell mig de la fira. Seguint la proposta de la comissària, es defineixen 42 hamaques, cadascuna d’elles dedicada a un il·lustrador, que es distribueixen en tres àmbits: primers lectors, narrativa i àlbum il·lustrat. Aquestes teles allargades conviden el visitant a seure-hi i aprofundir en la lectura dels llibres que el projecte curatorial proposa i que es podran trobar també a l’estand.

A l'exposició es podrà veure l’obra de Marta Altés, Armand, Albert Arrayás, Albert Asensio, Màriam Ben-Arab, Aina Bestard, Pep Boatella, Rocio Bonilla, Mariona Cabassa, Roser Calafell, Mercè Canals, Zuzanna Celej, Agustín Comotto, Bernat Cormand, Luis Demano, Víctor Escandell, Àfrica Fanlo, Lluís Farré, Liliana Fortuny, Mercè Galí, Alba Garcia i Puig, Pere Ginard, Maria Girón, Francesc Grimalt, Christian Inaraja, Òscar Julve, Anna Llenas, Mercè López, Cristina Losantos, Rebeca Luciani, Oriol Malet, Pep Montserrat, Roger Olmos, Sergi Portela, Gustavo Roldán, Xavier Salomó, Gabriel Salvadó, Bàrbara Sansó, Júlia Sardà, Sebastià Serra, Jordi Sunyer i Jordi Vila Delclós.

Vet aquí una vegada... / C’era una volta...

Si a la fira s’hi podran veure il·lustracions de la nova fornada de creadors, a l’exposició de l’Archiginnasio, també de la mà de Clara Solà-Morales, s’hi mostrarà com hem arribat fins aquí. Al claustre d’aquest històric edifici s’hi podran veure treballs dels il·lustradors i il·lustradores que han obert camí i que compten amb una trajectòria ja ben consolidada. Seguint el ritme de les pròpies arcades del claustre, el visitant trobarà unes banderoles suspeses amb les il·lustracions i els textos que les acompanyen. A terra, marcant la cadència dels continguts, es presentaran les dades més rellevants sobre els il·lustradors exposats a les banderoles.

A l'exposició es podrà veure l’obra de Mercè Arànega, Arnal Ballester, Pilarín Bayès, Ignasi Blanch, Roser Capdevila, Joma, Lluïsa Jover, Montse Ginesta, Valentí Gubianas, Gusti, Mercè Llimona, Max, Fina Rifà, Francesc Rovira, Carme Solé Vendrell, Josep Antoni Tàssies i Montse Tobella.

Programa literari a la fira

El programa d’activitats a la Fira del Llibre Infantil i Juvenil de Bolonya se centra en els quatre cafès que acolliran diverses converses i presentacions entre escriptors, il·lustradors, traductors i el sector digital. Per poder presentar un programa d’activitats més complet, també hi haurà activitat en altres espais del recinte firal.

• Al cafè dels il·lustradors es presentaran quatre activitats que permetran presentar els diferents perfils dels il·lustradors, els seus processos d’aprenentatge i la seva internacionalització així com oferir punts de debat sobre els reptes de futur de la professió.

• Dues taules rodones al cafè dels autors debatran sobre la funció i utilitat dels premis i els gèneres i les tendències en la narrativa juvenil.

• El cafè dels traductors serà l’oportunitat de presentar el programa d’ajuts de l'Institut Ramon Llull i dues taules rodones sobre la diversitat cultural i adaptació del llenguatge a l’hora de traduir la literatura infantil i juvenil.

• El cafè digital serà l’espai per presentar les diverses empreses i entitats que produeixen continguts transmèdia a partir d’un debat entre representants de diferents iniciatives.

• A més, el programa d’activitats donarà espai a nou activitats més amb escriptors, il·lustradors, agents literaris, editors i el sector empresarial infantil que presentaran projectes i conversaran sobre aspectes específics de les seves realitats professionals.

Programa a la ciutat

Com a convidat d’honor, Catalunya i Balears tindran també presència a diversos espais de la ciutat de Bolonya:

• Recepció oficial al Palazzo Isolani

Dilluns 3 d’abril a les 20h se celebrarà la recepció del Convidat d’honor al Palazzo Isolani, un palau del segle XVIII ubicat al centre històric de Bolonya. Es preveu que l’acte estigui presidit per les més altes autoritats de Catalunya i les Illes Balears, al costat dels seus homòlegs italians, i que hi assisteixin unes 300 persones entre institucions i representants del sector editorial català i internacional.

• Tallers i jocs per a infants i famílies al claustre de la Biblioteca de l’Archiginnasio amb diversos il·lustradors i les companyies Toc de fusta i Rodamons teatre.

• Tallers i diverses activitats literàries a la Biblioteca Salaborsa on es parlarà, entre d’altres, de la literatura infantil adaptada i de com aproximem el conflicte del refugiats al infants.

• Taller de co-creació d’un llibre acordió en el marc de l’exposició Transbook, projecte europeu que es presentarà a la Salaborsa durant la fira.

• Cicle de teatre infantil i juvenil al Teatre La Baracca Testoni Raggazzi amb les companyies Pea Great Boat, Mariantònia Oliver, Clownisdoscopio Teatre i La Baldufa.

• Cicle de cinema infantil i juvenil en col·laboració amb la Cineteca de Bolonya, una de les més importants del món. S’hi projectaran les pel·lícules Atrapa la bandera i Un dia perfecte per volar i diversos curts com Smellegg i Strawberry pie.

• Simposi sobre literatura infantil i juvenil organitzat en col·laboració amb el Departament de Llengües,

Literatures i Cultures Modernes i el Departament de Ciències de l'Educació "Giovanni Maria Bertin" de la Universitat Alma Mater de Bolonya.

• Seminari de traducció literària català-italià organitzat en col·laboració amb el Departament de Llengües, Literatures i Cultures Modernes de la Universitat Alma Mater de Bolonya.

•  Exposició Catalunya il·lustrada de la il·lustradora Pilarín Bayés. Entre els dies 1 i 8 d’abril es podrà veure a la Sala Manica Lunga del Palazzo d’Accursio de Bolonya una exposició sobre la història de Catalunya que inclourà més de quaranta il·lustracions originals i deu figures de paper també il·lustrades per l’artista.

• Exposició de projectes d’il·lustració de les escoles d’art de Catalunya.

L’estand

A banda de l’exposició a la fira, la presència catalano-balear comptarà amb un stand de 176 metres quadrats. Durant els dies de la fira, editorials i agències catalanes i les institucions participants portaran a terme un gran nombre de reunions amb editorials i agències de tot el món per presentar-los les novetats literàries del sector. L’Institut Ramon Llull ja fa més de 10 anys que treballa en la creació d’una xarxa de contactes amb el sector editorial internacional (editors, traductors, agents literaris, institucions culturals, fires, festivals), amb la finalitat de promoure a l’exterior l’obra dels autors en llengua catalana.

La participació catalano-balear a la Fira del Llibre de Bolonya està encapçalada per l’Institut Ramon Llull, consorci format pel Govern de la Generalitat de Catalunya, el Govern de les Illes Balears i l’Ajuntament de Barcelona.

A més, el programa compta amb la col·laboració del Govern d’Andorra, la Generalitat Valenciana, el Síndic de l’Alguer, l’Ajuntament de Vic,  l’Associació d’Agències Literàries, l’Associació d’Editors en Llengua Catalana, l’Associació d’Escoles d’Il·lustració de Catalunya, l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana, l’Associació Il·lustra, l’Associació Professional d’Il·lustradors de Catalunya, Biblioteques de l’Ajuntament de Barcelona, Biblioteques de la Generalitat de Catalunya, el Consell Català del Llibre Infantil i Juvenil, la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, el Gremi d’Editors de Catalunya, el Gremi d’Editors de les Illes Balears, el Gremi de Llibreters de Catalunya, l’Institut Català de les Empreses Culturals, Illenc i la Institució de les Lletres Catalanes.

Més informació http://bologna17.llull.cat

x01z17

Sharing a Future: Books in Catalan

Contactes de premsa

Institut Ramon Llull: Gavina García, gabinet de premsa de l’IRL ggarcia@llull.cat

Organitzadors

logo
Generalitat de Catalunya
Govern de les Illes Balears
Ajuntament de Barcelona
Bologna Children's Book Fair

Aquest lloc web fa servir cookies. Si hi segueix navegant considerarem que n’està acceptant el seu ús. 


Política de cookies

Les galetes (cookies) són petits fragments de text que les webs envien als navegadors i que s’emmagatzemen al dispositiu de l’usuari, ordinadors, telèfons mòbils, tauletes, etc. Serveixen per millorar l'experiència d'ús de la web, ja que aquests arxius permeten que el lloc web recordi informació sobre la visita que ha fet l'usuari, com les opcions preferides o l'idioma. D'aquesta manera la web personalitza el seu contingut i es fa més àgil i útil per l'usuari.   

Al navegar per aquesta web l'usuari està acceptant que s’instal·lin galetes al seu dispositiu que ens permeten conèixer la següent informació:

Tipus de galetes 

Aquesta web utilitza galetes temporals de sessió i galetes permanents. Les galetes  de sessió únicament guarden dades mentre l'usuari accedeix a la web. Les galetes permanents emmagatzemen les dades al dispositiu perquè siguin accessibles en més d'una sessió.

Segons la finalitat de les dades obtingudes la web pot utilitzar:

Galetes tècniques

Les que permeten a l'usuari la navegació a través de la pàgina web i la utilització de les diferents opcions o serveis que conté. Per exemple, controlar el trànsit i la comunicació de dades, identificar la sessió, accedir a les parts web d'accés restringit, realitzar la sol·licitud d'inscripció o participació en un esdeveniment, utilitzar elements de seguretat durant la navegació i emmagatzemar continguts.

Galetes de personalització

Les que permeten a l'usuari accedir a la web amb algunes característiques de caràcter general que ja estan predefinides al seu dispositiu o que el mateix usuari defineixi. Per exemple, l’idioma, el tipus de navegador a través del qual accedeix a la web, el disseny de continguts seleccionat, la geolocalització del dispositiu o la configuració regional des d'on accedeix.

Galetes d'anàlisi estadística

Les que permeten realitzar el seguiment i l’anàlisi del comportament dels usuaris als llocs web. La informació recollida s’utilitza en el mesurament de l’activitat dels llocs web i per a l’elaboració de perfils de navegació dels usuaris, que permetrien millorar el servei.

Galetes de tercers

També es poden instal·lar galetes de tercers que gestionen i milloren els serveis oferts. En aquest sentit utilitzem cookies de Google Analytics. Això ens permet:

Pot obtenir més informació sobre Google Analytics a www.google.com/analytics/. Per controlar la recopilació de dades amb finalitats analítiques per part de Google Analytics, pot anar a https://tools.google.com/dlpage/gaoptout?hl=en

Vostè pot revocar el consentiment a la utilització de cookies eliminant-les per mitjà de les opcions que li ofereix el seu navegador.

Si desitja rebre informació addicional sobre l’activitat de les empreses de publicitat a Internet i sobre com eliminar les seves dades dels registres d'aquestes empreses, li recomanem la visita de www.networkadvertising.org.

Gestionar les galetes al meu navegador

Vostè pot configurar el seu navegador per tal que l’informi prèviament de la possible instal·lació de cookies. També podrà optar per tal que es suprimeixin automàticament un cop es tanqui el navegador, equip o dispositiu. Pot trobar informació sobre com fer-ho a: