Institut Ramon LLull

El cinema català arriba al Festival Internacional de Cine de la Universidad Nacional de México (FICUNAM)

Cinema.  Ciutat de Mèxic, 28/02/2019

La 9a edició de FICUNAM se celebrarà del 28 de febrer al 10 de març a la Ciutat de Mèxic. Es tracta d’un certamen que convoca creadors, crítics, amants del cinema i universitaris a explorar les diferents dimensions de la disciplina. Enguany, tres produccions catalanes s’inclouen en el programa i el festival també ha anunciat que presentarà una retrospectiva de Pere Portabella amb el suport de l’IRL. La col·laboració amb el festival dona continuïtat a la invitació del Festival Internacional de Cine de Guadalajara, on Catalunya va ser convidat d’honor l’any passat.




FICUNAM aposta i ofereix una programació arriscada, amb un especial interès per la experimentació del llenguatge cinematogràfic, per les noves tendències del cinema contemporani arreu del món i per la recuperació del cinema de difícil accés i el seu diàleg amb les altres arts. El festival articula discursos crítics, provocadors i compromesos amb la necessitat de donar una visió àmplia i constructiva enfront un món que necessita d’aquesta voluntat. Aquesta festa del cinema s’ha posicionat com una de les trobades obligades en el sector cultural mexicà per ser una finestra a les noves tendències del cinema en el món, a través de les seves diferents seccions: les competitives - nacional (l’espai d’estrenes de cinema independent nacional) i la competència internacional, amb dotze pel·lícules escollides d’arreu del món de reconeguts autors de l’escena independent- i les no competitives, com  la trobada internacional d’escoles de cinema (Aciertos) o la nova secció Catapulta, secció creada amb l’objectiu d’oferir tutories per la finalització d’un film. A banda, tenen lloc activitats paral·leles com presentacions de llibres i classes magistrals, funcions especials a l’aire lliure i retrospectives.

L’edició d’enguany compta com a seu principal amb el Centro Cultural Universitario de la UNAM a la Ciutat de Mèxic i altres espais com ara la del Museo Universitario del Chopo, Casa del Lago, Cineteca Nacional etc.

Les tres produccions catalanes que es troben en la programació del festival són:

- Amb el suport de l’IRL, el curtmetratge Els sis graus de llibertat de Sergio H. Martín (2018, Colibri Studios) es presenta a la categoria Aciertos: Encuentro Internacional de Escuelas de Cine. El curtmetratge comença així la seva trajectòria pels festivals internacionals desprès  d’haver estat subvencionat l’any passat per l’Institut Ramon Llull en la línia de subvencions per a la subtitulació de llargmetratges, curtmetratges i documentals produïts a Catalunya.

- En la secció Competencia Internacional s’ha seleccionat, Love Me Not de Lluís Miñarro (Lluís Miñarro, Piano Producciones Cinematográficas).

- Quant a la secció Atlas, la producció catalana seleccionada és el documental Carelia: Internacional amb monument d'Andrés Duque (Andrés Duque).

FICUNAM vol presentar una retrospectiva del creador de l’Escola de Barcelona, Pere Portabella, al Centro Cultural Universitario i en la Cineteca Nacional, amb la col·laboració de l'Institut Ramon Llull. La retrospectiva està formada per dotze curtmetratges, un migmetratge i set llargmetratges. A més, s’espera la presència del realitzador, qui impartirà una classe magistral i es trobarà amb estudiants d’escoles de cinema per compartir impressions. Portabella també farà una xerrada sobre la pel·lícula Viridiana a la Casa Luis Buñuel en col·laboració amb l’Academia Mexicana de les Artes y Ciencias Cinematográficas. La retrospectiva inclou els següents títols: Acció Santos (1973), Aidez l’ Espagne (1969), Die Stille vor Bach (2007), Informe general sobre algunas cuestiones de interés para una proyección pública (1976), Informe general II. El nuevo rapto de Europa (2015) , Miró l’Altre (1969), Miró Forja (1973), Miró Tapís (1973), Mudanza (2008), No compteu amb els dits (1967), Nocturn 29 (1968), Play Back (1970), Poetes catalans (1970), Pont de Varsòvia (1989), Premios nacionales (1969), El sopar (1974-2018), La tempesta (2003), Umbracle (1972), Vampir – Cuadecuc (1970), Viridiana (1961) i Visca el piano (2006).

El festival busca la diversitat dins del llenguatge cinematogràfic que ajuda a eixamplar l’horitzó més enllà de la societat de consum

    Logo Institut Ramon Llull
  • Un consorci de:

  • Generalitat de Catalunya Govern Illes Balears Ajuntament de Barcelona

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"