Institut Ramon LLull

Marina Garcés, professora convidada de la càtedra Mercè Rodoreda a Nova York

Llengua.  Nova York, 25/02/2019

Del 25 d’abril a l’1 de març, el Graduate Center CUNY (Estats Units), acollirà un curs de doctorat de la filòsofa i escriptora Marina Garcés, que porta com a títol ‘Condición póstuma y emancipación. Una mirada desde el sur de Europa’. Amb el suport de l’Institut Ramon Llull, l’últim dia del curs, Garcés també oferirà una conferència que abordarà el sentit de l'excepcionalitat permanent a partir de l'anàlisi de tres dimensions de la crisi contemporània: la crisi del temps històric, la crisi de la veritat i la crisi de l'existència.




Curs: Condición póstuma y emancipación. Una mirada desde el sur de Europa

La proposta d'aquest curs consisteix a pensar l'experiència de la crisi com esclat de la imaginació crítica després del 2011.

Si el 2001, amb el col·lapse de les Torres Bessones de NY, va suposar la fi de la distinció guerra-pau i la posada en qüestió del concepte de "llibertat", l’any 2011 marca un abans i un després en les formes de patir i de lluitar contra el capitalisme global i reobre el problema de l'emancipació i els seus sentits. Després de les primaveres àrabs, el 15M i el referèndum de Grècia contra la Troika, l'experiència de la crisi s'instal·la a les nostres vides com una nova excepcionalitat permanent que esborra el futur i estreta els temps i els espais d’allò que es pot viure: el temps es fa catàstrofe i l'espai es fronterera.

En la condició pòstuma que s'estén entre la catàstrofe i la frontera, quins són els imaginaris possibles de l'emancipació en el món post-2011? Si el món global s'enfronta i es fragmenta sota l'amenaça de la seva destrucció, com imaginar un món comú? Amb quines eines culturals, materials i filosòfiques?

En el seminari té com a objecte analitzar aquestes preguntes de forma col·laborativa i des d'un exercici de pensament situat.

Conferència: Excepcionalidades permanentes en la era global

No podem entendre els temps contemporanis, les seves violències i les seves resistències si no comprenem que en les societats contemporànies l'excepcionalitat s'ha fet permanent. L'Estat modern és un invent que es basava, en el seu origen, en la distinció clara entre un cap endins i un cap en fora, entre la guerra i la pau, entre la normalitat i l'excepcionalitat. El sobirà es definia per la seva capacitat de decidir sobre cada un d'aquests àmbits: admissió o expulsió dels ciutadans, declaració de la guerra o proclamació de l'estat d'excepció. Cada crisi es resol a través d'una decisió. Però en les dues últimes dècades el sentit de la sobirania vinculada a l'excepcionalitat ha canviat: del que es tracta és de monopolitzar la decisió impedint la solució. La permanència de la crisi assegura un poder que no es defineix pel que fa sinó pel que impedeix que passi. Aquesta és la lògica que s'ha instal·lat en el món global, almenys a partir del 2001.

En aquesta conferència s’aborda el sentit de l'excepcionalitat permanent a partir de l'anàlisi de tres dimensions de la crisi contemporània: la crisi del temps històric, la crisi de la veritat i la crisi de l'existència. Des d'aquí emergiran dues qüestions filosòfiques imprescindibles per al nostre temps: quin és l'estatut de l'esdeveniment en l'estat d'excepcionalitat permanent? I quina és la relació entre violència i interrupció?

Acte gratuït i obert al públic a les 18:30h.

Marina Garcés és una filosofa i escriptora nascuda a Barcelona. Després de 15 anys com a professora titular de filosofia a la Universidad de Zaragoza, actualment és professora a la Universitat Oberta de Catalunya. El seu treball se centra en l’àmbit de la política i el pensament crític, i en la necessitat d’articular una veu filosòfica capaç d’interpel·lar i comprometre. És autora dels llibres En las prisiones de lo posible (Bellaterra, 2002), Un mundo común (Bellaterra, 2013), Filosofía inacabada (Galaxia Gutenberg, 2015), Fora de classe, Textos de filosofia de guerrilla (Arcàdia, 2016), El compromís (CCCB, 2013) i, recentment, Humanitats en transició (CCCB, 2017) i  Nova il·lustració radical (Anagrama, 2017), assaig guardonat amb el premi Ciutat de Barcelona en la categoria d'Assaig, Ciències Socials i Humanitats el 2018. També ha participat en múltiples revistes i publicacions col·lectives. Des del 2002 impulsa i coordina el projecte «Espai en Blanc», una aposta col·lectiva per una relació compromesa, pràctica i experimental amb el pensament filosòfic. 

Amb l’objectiu d’incrementar la visibilitat i el prestigi dels estudis i la recerca sobre la llengua i la cultura catalanes a l’exterior, l’Institut Ramon Llull impulsa la creació de càtedres i centres d’estudi en universitats de màxima reputació internacional, algunes amb una llarga i sòlida tradició en la catalanística. Les càtedres i els centres contribueixen a fomentar la difusió internacional de la recerca en l’àmbit de les humanitats i les ciències socials, i afavoreixen la mobilitat del professorat tant de les universitats catalanes com de la resta d’universitats de la Xarxa IRL.

El Graduate Center de City University of New York i l’Institut Ramon Llull van acordar el 2003 la creació de la “Càtedra Llull” d’estudis catalans. Actualment, amb el nom de “Càtedra Rodoreda”, ofereix cada any dos cursos de doctorat de temàtica catalana, un sobre estudis literaris i un sobre sociolingüística, en el marc del Programa de Llengües i Literatures Hispàniques i Lusobrasileres dirigit pel prof. José del Valle. L’any passat la professora convidada va ser la catedràtica de Literatura francesa i d'Estudis de gènere a la Universitat de Barcelona, Marta Segarra.

L’any passat la professora convidada va ser la catedràtica Marta Segarra.

    Logo Institut Ramon Llull
  • Un consorci de:

  • Generalitat de Catalunya Govern Illes Balears Ajuntament de Barcelona

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"