Institut Ramon LLull

Emili Manzano presenta “El dia de la sípia” al Centre Pompidou de París

Cinema.  França, 10/01/2019

El documental El dia de la sípia, dirigit per Emili Manzano (2015, Pickwick Films, TVE, Televisió de Catalunya), és la crònica d’un dia a París entre l'escriptor Enrique Vila-Matas amb l’artista Miquel Barceló. El film serà projectat el dia 23 de gener al Centre Pompidou dins la programació “Enjeux”, una trobada organitzada per l'associació Maison des écrivains et de la littérature que anualment reuneix crítics literaris universitaris i periodístics d'arreu del món. Amb el suport de l’Institut Ramon Llull.




Sota el títol " Sous influences. De l’art dans la littérature ", l’associació Maison des écrivains et de la littérature (Mél) organitza un any més els “Enjeux contemporanis” del 23 al 26 de gener en diferents espais de França com ara el Centre Pompidou, Nanterre-Université o el Théâtre du Vieux Colombier.  

Entre escriptors, artistes, crítics i acadèmics, més de 40 personalitats participaran als debats per establir un diàleg sobre la literatura a través  d’obres i de veus singulars que enriqueixin de manera transversal la reflexió sobre la difusió de la literatura.

Amb el suport de l’IRL, la Mél convida el 23 de gener a l’escriptor, crític i productor audiovisual mallorquí Emili Manzano en raó de la seva trajectòria com a crític literari i també com a director del documental “El dia de la sípia”.

El dia de la sípia

Rodat a París, el film recull la trobada entre l’escriptor i el pintor Miquel Barceló. Malgrat els nombrosos amics comuns i les vivències generacionals compartides, Vila-Matas i Barceló només s’havien creuat fugaçment, a Palma, una nit de mitjans dels anys setanta. El títol del documental al·ludeix a la capacitat de mimetitzar-se dels cefalòpodes en cas de perill, una reacció amb la qual Enrique Vila-Matas s’identifica en el moment d’entrar al taller del pintor per a ser retratat. Mimetitzacions, camuflatges, disfresses... Com si el fet de ser retratat incités a la sinceritat i la veritat més crua, Enrique Vila-Matas, recorda, en un moment del documental, els esforços que va fer durant molts anys per composar, amb la finalitat d’atreure l’atenció sobre la seva obra literària, un personatge atractiu i misteriós.

Sobre el director

Emili Manzano Mulet (Palma, 1964) és periodista i productor de televisió. Llicenciat en Filologia hispànica per la Universitat Autònoma de Barcelona. Ha treballat com a periodista als diaris ABC, Diario de Mallorca, La Vanguardia i El País. Entre el 2001 i el 2005 va dirigir i presentar l’emissió literària “Saló de lectura” al canal municipal BTV, i des del 2007 i fins l'any 2011 va estar al capdavant del programa literari “L’hora del lector". També ha produït i presentat el programa "Amb filosofia" al canal 33. És editor i traductor d’una antologia del pensament del filòsof Alain Badiou sota el títol Mira a lo lejos (RBA), i autor del llibre de ficció Pinyols d’aubercoc (L’Avenç).

Maison des écrivains et de la littérature (Mél)

És una entitat destinada a promoure la literatura a través de diverses línies de difusió i de servei als escriptors. L’associació organitza activitats i trobades que estimulen la reflexió sobre les circumstàncies i els desafiaments actuals de la literatura per tal d’implicar-hi públics diferents de lectors i analitza les formes de transmissió literària patrimonial i contemporània en diàleg amb els agents de la vida literària: editors, llibreters, crítics, mediadors d’estructures culturals i organismes territorials. També acompanya el desplegament de les polítiques públiques al voltant del llibre en la seva aplicació a l’escola, l’empresa i la societat civil, en partenariat amb els sectors professionals, institucionals i associatius i en col·laboració amb el Ministère de la culture et de la communication – Centre national du Livre –, la Ville de Paris, el Ministère de l'Education nationale i la Région Ile-de-France.

    Logo Institut Ramon Llull
  • Un consorci de:

  • Generalitat de Catalunya Govern Illes Balears Ajuntament de Barcelona

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"