Institut Ramon LLull

El XVIII Forum for Iberian Studies de la Universitat d’Oxford explora les fronteres entre realitat i ficció

Llengua.  Oxford, Regne Unit , 20/06/2018

La Universitat d’Oxford acull els dies 20 i 21 de juny el Forum for Iberian Studies, que enguany arriba a la divuitena edició. El congrés, dedicat a l’estudi de les diferents llengües i expressions culturals de la península Ibèrica, congregarà experts per discutir els vasos comunicants entre la realitat i la ficció en les produccions culturals al llarg de la història. La filòsofa i assagista Marina Garcés oferirà la conferència ‘La radicalitat del pensament en temps pòstums’. Amb la col·laboració de l’Institut Ramon Llull.




‘Realitats fictícies, ficcions reals’

La realitat ha estat una font d’inspiració per a un gran nombre de representacions culturals de la mateixa manera que la ficció ha servit per modelar una infinitat de realitats. La línia que separa la realitat de la ficció s’ha reflectit al llarg de la història en un gran joc de miralls. D’una banda, una representació cultural o artística pot cobrar vida i convertir-se en una entitat a cavall entre la realitat i la ficció, des d’un personatge literari, una llegenda o una representació visual, fins al mateix discurs històric. De l’altra, la realitat pot (re)interpretar-se amb un objectiu clar, ja sigui de caràcter polític, social o cultural, com s’esdevé amb la propaganda política o, més recentment, amb el fenomen de la “postveritat”. A l’època de la postmodernitat, la realitat es caracteritza per ser un cúmul de perspectives i interpretacions que barregen la veracitat dels fets i elements ficticis com un conglomerat a disposició del públic. El congrés pretén establir una panoràmica diacrònica a mode de diàleg entre estudiosos de diverses èpoques i disciplines culturals que analitzin “les realitats fictícies i les ficcions reals”. Així mateix, l’enfocament interdisciplinari del congrés vol agrupar col·laboracions d’un ampli espectre de disciplines artístiques, per exemple, la literatura, la pintura, el còmic, el cinema o el teatre, amb l’objectiu d’analitzar el tema que ens ocupa des d’un major nombre d’àrees i perspectives.

Marina Garcés, convidada al congrés

El XVIII Forum for Iberian Studies s’estructura a través de ponències varies, entre les quals destaca ‘La radicalitat del pensament en temps pòstums’, de filòsofa i assagista catalana Marina Garcés. Durant el congrés, els assistents podran  participar d’una sèrie de breus intervencions a càrrec d’especialistes i acadèmics convidats, procedents en gran mesura del món universitari. Es pot consultar el programa complet en aquest enllaç

Marina Garcés (Barcelona, 1973) és professora titular de Filosofia a la Universitat de Saragossa. El seu treball se centra en l’àmbit de la política i el pensament crític, i en la necessitat d’articular una veu filosòfica capaç d’interpel·lar i comprometre. Entre d’altres títols, és autora dels llibres En las prisiones de lo posible (Bellaterra, 2002), Filosofía inacabada (Galaxia Gutenberg, 2015), Humanitats en transició (CCCB, 2017) , Nova il·lustració radical (Anagrama, 2017), assaig guardonat amb el premi Ciutat de Barcelona en la categoria d'Assaig, Ciències Socials i Humanitats el 2018 i Ciutat Princesa (2018). Des del 2002 impulsa i coordina el projecte Espai en Blanc, una aposta col·lectiva per una relació compromesa, pràctica i experimental amb el pensament filosòfic.

Un dels altres convidats és l'escriptor basc Kirmen Uribe, Premi Nacional de Literatura qui oferirà la conferència '¿Y tú, qué quieres saber de todo eso?’ Ficción, veracidad y poética de la transparencia'. Les seves obres estan traduïdes a catorze idiomes, inclosos anglès, francès, rus o japonès.  

Llaços culturals entre Catalunya i el Regne Unit

L’Institut Ramon Llull promou i dóna suport a l’organització d’activitats acadèmiques i culturals a les universitats de l’exterior.

L’objectiu d’aquestes actuacions és aconseguir d’incrementar la visibilitat i l’impacte dels estudis catalans a les universitats com a focus de coneixement i de recerca de la llengua, la literatura i la cultura catalanes, contribuir a millorar-ne la qualitat i alhora donar a conèixer la llengua i la cultura catalanes a l’exterior. Més de 150 universitats a tot el món imparteixen docència de català i en concret, al Regne Unit, juntament amb la Universitat d’Oxford, hi ha 19 universitats més que ofereixen estudis catalans als seus plans d’estudi.

Amb la col·laboració de l'Institut Ramon Llull

    Logo Institut Ramon Llull
  • Un consorci de:

  • Generalitat de Catalunya Govern Illes Balears Ajuntament de Barcelona

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"