Institut Ramon LLull

L'estudi català d'arquitectura ‘Vora’ inaugura una exposició a la ciutat de Belgrad

Arts.  Belgrad, Sèrbia , 05/04/2018

La galeria kolektiv acull una exposició de l’estudi vora arquitectura a Belgrad, Sèrbia, del 30 de març al 18 d’abril que porta com a títol 'vora.identitats compartides'. La mostra, comissariada per Jelena Prokopljevic i els propis autors, Pere Buil i Toni Riba, proposa una reflexió sobre la construcció de la identitat dels espais comuns a partir de l’obra dels arquitectes.




L’exposició de l’estudi català Vora se centra en els espais comuns, públics o privats, aquells que articulen els usos i generen relacions entre allò individual, allò col·lectiu i la memòria acumulada.

Vora és un estudi conegut pel seu treball en escales diverses: des de la redifinició d’espais púbics, alguns d’ells amb un important valor simbòlic, fins a petits espais privats. Les seves intervencions comparteixen una sensibilitat per les traces materials del passat com a punt de partida per generar una narrativa porjectual pròpia, que emergeix necessàriament complexa i enriquidora per les diferents capes d’interpretació. Les memòries del lloc i també dels usos, col·lectives o individuals, són preses com a eines en el procés de disseny.

Belgrad és coneguda per les diferents capes d’història urbana, social i individual, sovint subestimada o incompresa a favor de noves realitats alienes i discontinuïtats urbanes. Aquesta exposició enllaça amb la ciutat per la investigació material i formal com a base per a un nou disseny, més complex, que ens hauria de permetre reconèixer i restablir valors d’identitat.

Vora és un estudi en funcionament des de l'any 2000, encapçalat per Pere Buil i Toni Riba, guardonats amb el Premi Archmarathon 2014, el Premi Ciutat de Barcelona 2013, el Premi Ajac 2012, el Premi Arquitectura Plus 2011 i el Premi Bonaplata 2007. Treballen en edificació i disseny urbà, en diferents escales i tipologies. Els seus prestigiosos treballs han estat exposats en la Biennal d'Arquitectura de Venècia en les edicions del 2014 i 2016, tant al pavelló d'Espanya com en el de Catalunya.

Jelena Prokopljevic és arquitecta i investigadora especialitzada en l’arquitectura i urbanisme. És llicenciada per la universitat de Belgrado (1998) i Doctora per la UPC de Barcelona (2006) amb la tesi sobe representació i ideologia en la obra arquitectònica. L’any 2016 va ser una de les comissaries del pavelló de Catalunya en la Biennal de Venècia i que és professora d'Història i Teoria de l'Arquitectura a l'Escola d'Arquitectura de la Universitat Internacional de Catalunya (UIC) i d'Història Urbana en el Barcelona Architecture Centre (BAC).

L'exposició proposa una reflexió sobre la construcció de la identitat dels espais comuns a partir de l’obra dels arquitectes

    Logo Institut Ramon Llull
  • Un consorci de:

  • Generalitat de Catalunya Govern Illes Balears Ajuntament de Barcelona

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"