Institut Ramon LLull

València acull la 6a Trobada Internacional de Professorat i Estudiants de Català a l’Exterior

Llengua.  València, 04/04/2018

La 6a Trobada Internacional de Professorat i Estudiants de Català a l’Exterior se celebra a València des d’avui, 4 d’abril, fins diumenge, dia 8. Organitzades per un comitè compost de docents de diferents universitats europees, les jornades inclouen una gran varietat d’activitats acadèmiques, lúdiques i culinàries en un ambient únicament català. La trobada no només pretén posar en contacte docència i alumnat, sinó que també persegueix l’objectiu que els estudiants posin en pràctica els seus coneixements sobre la cultura catalana i que n’adquireixin d’altres.




En total, hi participaran 66 estudiants i 13 docents de 24 centres d’Alemanya, Àustria, Croàcia, Espanya, França, Hongria, Irlanda, Itàlia, Polònia, Portugal, Regne Unit i Rússia. A més, 4 professors d’altres universitats s’afegiran a la trobada. Per tant, en total, els assistents seran de 28 universitats diferents. 

Enguany, en el comitè organitzador, compost de professors de diferents universitats d’arreu d’Europa, hi ha: Carme Calduch (Queen Mary University of London), Marc Colell i Teixidó (University of Glasgow), Irene Klein Fariza (Universität Heidelberg), Jon Landa Diestro (Université de Picardie Jules Verne), Anna Oliver Barreda (University of Bristol), Anna Subarroca Admetlla (Albert-Ludwigs-Universität Freiburg). Tots ells han volgut, com en l’edició de 2015 celebrada a l’Alguer, realitzar la trobada en territori valencià per tal que els participants puguin conèixer de primera mà la cultura d’una manera didàctica i lúdica. També serà una bona oportunitat perquè els estudiants de català a l’exterior puguin conèixer-se i compartir experiències plegats.

El primer dia, tots els assistents seran rebuts a l’Ajuntament de València i a la Conselleria d’Educació, Cultura i Innovació de la Generalitat Valenciana. La part didàctica comprendrà la visita i la realització d’un taller a la seu de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, així com uns tallers sobre ús de la llengua, a càrrec de docents de la xarxa d’estudis catalans, que es duran a terme a l’Octubre Centre de Cultura Contemporània. Així mateix, hi haurà experiències turístiques relacionades amb la cultura del territori, com la ruta Estellés a Burjassot, gràcies a la col·laboració d’AVIVA Burjassot; una ruta sobre l’evolució de la ciutat de València (de la mà de Tono Vizcaíno, doctor en Arqueologia per la UVEG); una excursió al monestir de Simat de la Valldigna, i una passejada en barca per l’Albufera. També gaudiran d’experiències gastronòmiques pròpies del territori valencià com ara gaudir d’una autèntica orxata (després d’una ruta amb bicicleta per l’Horta, gràcies al col·lectiu Horta Viva), provar els arrossos valencians (al Palmar) o altres delícies que es podran tastar a La Bona Vida, un indret de Ciutat Vella que s’encarregarà de donar a conèixer la gastronomia local. I per no deixar de banda les tradicions, la Jove Muixeranga de València oferirà a tots els participants la possibilitat de fer part del seu grup i fer créixer torres amb el rerefons de la dolçaina i el tabalet.

Les TIPECE van néixer al 2012 quan els docents de les universitats ELTE de Budapest i Szeged, a Hongria, van veure que l’alumnat no tenia contacte amb altra gent com elles i ells (tret de les oportunitats de les estades lingüístiques d’estiu) i van idear una trobada oberta a tothom que volgués conèixer la capital hongaresa en català amb l’ajuda voluntària dels estudiants universitaris. L’activitat es va repetir al 2013 a Sant Petersburg, gràcies a l’organització de dues professores de Rússia. Un any després, es va celebrar la tercera edició a Frankfurt (Alemanya); el 2015, les ciutats sardes de l’Alguer i Sàsser van acollir la primera TIPECE dins del domini lingüístic; i el 2017 va ser la universitat de la capital gallega, Compostel·la, qui va rebre estudiants de tot Europa per descobrir llocs, persones i indrets en llengua catalana.

L’IRL també organitza altres activitats acadèmiques, cursos de formació continuada i estades lingüístiques, destinades al professorat i els estudiants de català d’universitats de l’exterior. La Xarxa universitària d’estudis catalans a l’exterior té milers d’estudiants repartits en universitats de tot el món.

Amb la col·laboració de l’Institut Ramon Llull i la Generalitat Valenciana

    Logo Institut Ramon Llull
  • Un consorci de:

  • Generalitat de Catalunya Govern Illes Balears Ajuntament de Barcelona

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"