Institut Ramon LLull

La projecció d’‘Incerta glòria’ a Londres reuneix Paul Preston i Peter Bush

Cinema.  Londres, 06/12/2017

L’Institut Ramon Llull organitza el 6 de desembre la presentació d’‘Incerta glòria’, el film d’Agustí Villaronga, al King’s College de Londres. L’acte compta amb la presència del professor Paul Preston i el traductor Peter Bush, que parlaran sobre la pel·lícula, la novel·la homònima de Joan Sales en la que està basada i els seus antecedents històrics. A més, també es presenta la traducció a l'anglès d'El vent de la nit, la novel·la de Sales que dona continuïtat a 'Incerta glòria'.




Incerta glòria’ es basa en la devastació moral que la guerra produeix sobre els éssers humans. Joan Sales, l’autor de la novel·la homònima, no només ha estat un dels grans escriptors de la literatura catalana, sinó que també és un dels màxims propulsors de la llengua. Coneixedor de la guerra, acaba destinat als fronts de Madrid, Aragó i Catalunya, d’on surt com a comandant d’infanteria de l’exèrcit republicà. Aconsegueix sobreviure en diferents camps de concentració de França al llarg de 1939 i no és fins al 1948 que torna a Catalunya amb l’objectiu d’editar tot el que pugui en català. L’any 1954 s’enfronta a l’aventura d’escriure “d’allò que coneix” i en surt Incerta glòria.

Durant l’acte del dia 6 de desembre al King's College també es presenta la traducció d’'El vent de la nit' (Winds of the night), la novel·la de Joan Sales que dona continuïtat a la història dels personatges d’Incerta Glòria un cop finalitzada la guerra. El llibre ha estat traduït igualment per Peter Bush i editat per Maclehose Press. Després de la projecció de la pel·lícula, els dos ponents ofereixen una xerrada que també preveu la interacció amb el públic present.

Paul Preston (Liverpool, 1946) és historiador i professor, doctor en Història per la Universitat d’Oxford, catedràtic d’Història Contemporània Espanyola i director del Centre Cañada Blanch per l’Estudi de l’Espanya Contemporània a la London School of Economics.

Constitueix, al costat d’Ian Gibson i Hugh Thomas, el nucli dels hispanistes britànics que han dedicat el seu esforç a l’estudi de la història recent espanyola, especialment a la de la Segona República i la Guerra Civil. Paul Preston és membre de l’Acadèmia Britànica, Comandant de l’Ordre de l’Imperi Britànic, i ha estat distingit, entre d’altres, amb el Premi Internacional Ramon Llull 2005 i el Premi Pompeu Fabra 2012 a la projecció i difusió de la llengua catalana, i l’any 2016 va ser investit doctor honoris causa per la Universitat de Barcelona.

Peter Bush és un dels traductors més prestigiosos de la literatura catalana. Ha traduït grans autors com Mercè Rodoreda, Joan Sales o Josep Pla, així com escriptors de les noves generacions com Teresa Solana, Francesc Serés o Najat El Hachmi. A més, ha treballat com a traductor del portuguès, el francès i també de l’espanyol, especialitzant-se sobretot en l’obra del català Juan Goytisolo. L’any 2014 va rebre el Premi Ramon Llull de Traducció Literària per la seva traducció a l’anglès d’"El quadern gris" de Josep Pla. El 2015 també li va ser concedida la Creu de Sant Jordi per la seva feina en virtut de la projecció de la cultura catalana i com al 'traductor més important actualment de les lletres catalanes a la llengua anglesa'. 

L’acte al King's College de Londres és fruit de la col·laboració entre l’IRL, l’Instituto Cervantes, el Catalan Observatory del King’s College London i l’editorial Maclehose Press

 

A l'acte també es presenta la traducció a l'anglès d’'El vent de la nit' (Winds of the night). Es tracta de la novel·la escrita pel mateix Joan Sales que segueix la història d''Incerta Glòria' després de la guerra, traduït també per Peter Bush i editat per Maclehose Press.

    Logo Institut Ramon Llull
  • Un consorci de:

  • Generalitat de Catalunya Govern Illes Balears Ajuntament de Barcelona

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"