Institut Ramon LLull

El valuós arxiu de Joan Gili es presenta a la Universitat de Londres

Arxiu.  Londres, 22/11/2017

Coincidint amb el ‘Migration and Cultural Memory Research Day’, el Centre for Catalan Studies (CCS) de la Universitat Queen Mary de Londres col·labora amb la presentació de l’arxiu de Joan Gili (1907-1998), editor, llibreter, traductor i bibliòfil català. L’esdeveniment té lloc el 22 de novembre a la Senate House Library (la biblioteca central de la Universitat de Londres) i compta amb una introducció a la col·lecció per part del professor John London, director del CCS de Queen Mary. 




Durant més de 60 anys, Joan Gili va col·leccionar una gran quantitat de material, que ha acabat esdevenint una font de recerca d’un valor incalculable en ser únic en la seva varietat i detall. Establert al Regne Unit des del 1934, Gili (Barcelona, 1907 – Oxford, 1998) va fundar la llibreria i editorial ‘The Dolphin Book Company’, especialitzada en textos espanyols i llatinoamericans. Va publicar Anthology of Catalan Lyric Poetry (1953), de Joan Triadú, una antologia de prosa de Miguel de Unamuno; va traduir a l’anglès Federico García Lorca, Cernuda, Neruda, Carles Riba, Espriu i Josep Carner, entre d’altres, i també va fer arribar la primera gramàtica catalana al públic britànic. Gili va ser membre fundador i president de l’Anglo-Catalan Society, per la qual cosa va ser considerat ‘ambaixador català a la Gran Bretanya’ i va rebre la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya.

La Senate House Library és una de les principals biblioteques de recerca del Regne Unit. L’acte del 22 de novembre posa el focus en la migració i la memòria cultural des de diferents punts de vista, també tractant aquells casos més extrems de migració forçada o de persones desplaçades i/o exiliades per motius de guerra o persecució política. La jornada comptarà amb una presentació inicial de la temàtica i anirà seguida de diversos estudis de casos més concrets.

En aquest segon apartat, John London, director del CCS de la Universitat Queen Mary de Londres, junt amb Andrea Meyer Ludowisy, investigadora de llengües europees occidentals a la mateixa Senate House Library, oferiran una conferència sota el títol ‘Joan Gili i els catalans exiliats’. Després de les xerrades, es podran veure mostres de les col·leccions tractades.

    Logo Institut Ramon Llull
  • Un consorci de:

  • Generalitat de Catalunya Govern Illes Balears Ajuntament de Barcelona

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"