Institut Ramon LLull

Daniel G. Andújar crema una falla a la ‘documenta’ de Kassel la nit de Sant Joan

Arts.  KASSEL, 23/06/2017

L’artista alacantí Daniel García Andújar porta a l’exhibició d’art ‘documenta14’ una de les tradicions valencianes més conegudes com a part del projecte ‘Burning the Canon’ (‘Cremar el cànon’), que va presentar a Kassel fa dues setmanes. 




La ‘documenta’ és un esdeveniment d’art contemporani que té ressò a tot el món. L’Institut Ramon Llull i l’Institut Català de les Indústries Culturals (ICEC) hi col·laboren per tal d’internacionalitzar la cultura catalana i promoure’n els seus artistes. L’edició d’aquest any presenta treballs de Roger Bernat i Daniel G. Andújar, que es van presentar a Atenes el 8 d’abril.

La nit del dia 23 de juny, per la revetlla de Sant Joan, Daniel Andújar hi porta una de les tradicions valencianes més particulars: la cremada de la falla. La seva escultura ‘Cavall de Troia’ (‘The Trojan Horse’) ha estat concebuda pel mateix artista com un ‘anti-monument’ i s’utilitzarà com a part de la famosa celebració pagana que busca cremar tot allò que ja no és necessari perquè només quedi l’essencial.

“Tot el que intenta cremar un cànon, en crea un altre, perquè el que deixes es converteix en cànon una altra vegada”. Aquesta és el manifest que es pot llegir al ‘Cavall de Troia’, que Andújar ha realitzat en col·laboració amb l’artista faller Manolo Martín. L’alacantí ha dissenyat l’estructura via software, incloent-hi les figures de les persones gregues amagades a dins del cavall, i Martín ha estat l’encarregat de construir-la amb paper i fusta. Es tracta de la peça central d’un projecte que rebutja la violència.

A partir de les 20h i fins a mitjanit, l'escultura cremarà a l’esplanada del Neue Neue Gallerie de Kassel. La celebració també comptarà amb focs artificials i una banda de música, tot amb la intenció d’ocupar l’espai públic. Andújar hi vol dur el mateix que el que es pot veure durant els dies de les falles, quan els veïns mengen i beuen a l'espai públic, una situació pràcticament insòlita a Alemanya, on l'artista ha dit que ‘per cremar alguna cosa al carrer s’han de superar un munt de lleis’.

Daniel García Andújar (Almoradí, 1966) és un dels principals exponents de l’anomenat Net Art, un tipus d’art creat per i per a la xarxa. Andújar és membre fundador de ‘irational.org’ i ha dirigit nombrosos tallers per a artistes i col·lectius de diversos països. L’artista sempre s’ha interessat per la desigualtat en les societats de la informació. És per això que va crear ‘Technologies To The People’ amb l’objectiu de mostrar els possibles enganys dels mitjans de comunicació per mantenir el control, disfressats de suposada transparència.

'Burning the Canon' ('Cremant el cànon')

Divendres 23 de juny a partir de les 20.00h fins a mitjanit

Neue Neue Gallerie, Gießbergstraße 22, 34117 Kassel (Alemanya)

Més informació de l'esdeveniment aquí

 

 

    Logo Institut Ramon Llull
  • Un consorci de:

  • Generalitat de Catalunya Govern Illes Balears Ajuntament de Barcelona

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"