Institut Ramon LLull

'Documenta 14' porta l'obra de Roger Bernat i Daniel G. Andújar a Kassel

Arts.  Kassel, 10/06/2017

L'artista barceloní Roger Bernat i l'alacantí Daniel G. Andújar presenten la seva obra a Kassel (Alemanya) el 10 de juny, en el marc de la 14a edició del prestigiós cicle d'exposicions ‘documenta’. Després d’inaugurar-se l’abril passat a Atenes, l’exposició romandrà a la ciutat alemanya fins el 17 de setembre. 




El ‘documenta’ és l’esdeveniment d’art contemporani més important del món. L’Institut Ramon Llull i l’Institut Català de les Indústries Culturals (ICEC) hi col·laboren per tal d’internacionalitzar la cultura catalana i promoure’n els seus artistes. L’edició d’aquest any compta amb el treball de Roger Bernat i Daniel G. Andújar, que ja es va presentar a Atenes el 8 d’abril.

L'exhibició 'Documenta' va ser fundada el 1955 amb l’objectiu de revitalitzar la cultura -especialment en el camp de les arts visuals- després de la decadència i els anys foscos de la Segona Guerra Mundial. Des de llavors, cada cinc anys se celebra a Kassel, ciutat que va quedar pràcticament destruïda pels bombardejos aliats.

Aquest any, però, la sèrie d’exposicions s’amplia i també està present, per primera vegada, a una altra ciutat: Atenes. Sota el lema ‘Learning from Athens’ (Aprenent d’Atenes), el director del 'documenta 14', Adam Szymczyk, vol posar el focus en les relacions germano-gregues davant la crisi financera i el drama dels refugiats. D’aquesta manera busca reflectir la situació actual a Europa a través de l’art i donar a conèixer les tensions entre el ‘nord’ i el ‘sud’. L’exposició principal a Atenes es troba al Museu Nacional d'Art Contemporani, tot i que els 160 artistes que en formen part participen en nombrosos esdeveniments a altres llocs de la ciutat, inclosos cinemes, llibreries, institucions públiques, etcètera.

 


Roger Bernat presenta ‘The Place of the Thing’ (2017)

Es tracta d'un projecte amb dramatúrgia de Roberto Fratini i diversos col·lectius d’Atenes i els Balcans. L’obra traça la ruta d’una roca que viatja d’Atenes a Kassel, passant, entre d’altres, per Budapest i Bratislava. És la ‘pedra dels juraments’, davant la qual va començar el judici a Sòcrates el 399 aC i que va ser enviada a la ciutat de Kassel.

Roger Bernat (Barcelona, ​​1968) es va interessar pel teatre durant la seva formació en el camp de l’arquitectura. Va estudiar Direcció i Dramatúrgia a l’Institut del Teatre de Barcelona, on es va graduar el 1996. Un any després va fundar General Elèctrica amb Tomàs Aragay, un centre amb esperit trencador dedicat a la creació teatral i a la dansa que va tancar l’any 2001. Des de llavors ha dirigit i creat projectes com ‘10.000 kg’, ‘Confort Domèstic’, ‘Àlbum’, ‘Trilogia 70’, ‘Bones Intencions’ o ‘Tot és perfecte’.


Daniel García Andújar mostra ‘The Disasters of War, Metics Akademia’ (2017)

Andújar busca fer una anàlisi de com s'ha utilitzat l'estil classicista per part del nacionalisme i el racisme. Ho fa a partir d’estàtues impreses en 3D, com per exemple una figura d’Hèrcules o de ‘Púgil en repòs’, que creen una xarxa d'emblemes grecs.

Daniel García Andújar (Almoradí, 1966) és un dels principals exponents de l’anomenat Net Art, un tipus d’art creat per i per a la xarxa. Andújar és membre fundador de ‘irational.org’ i ha dirigit nombrosos tallers per a artistes i col·lectius de diversos països. L’artista sempre s’ha interessat per la desigualtat en les societats de la informació. És per això que va crear ‘Technologies To The People’ amb l’objectiu de mostrar els possibles enganys dels mitjans de comunicació per mantenir el control, disfressats de suposada transparència.


 

Des de la seva creació, l’exhibició del 'documenta' s’ha convertit en una cita cultural de la major importància internacional. L'última edició, del 2012, a la qual van assistir, entre altres, Albert Serra, Dora Garcia i Enrique Vila-Matas, va tenir 750.000 visitants de tot el món. Altres artistes catalans que han estat convidats a participar al Documenta són Ferran Adrià (2007), Miquel Barceló (1982) i Susana Solano (1987 i 1992).

Per primera vegada des que es va fundar 'documenta' el 1955, l'exhibició no s'ha mostrat només a Kassel, sinó que també s'ha pogut veure a Atenes

    Logo Institut Ramon Llull
  • Un consorci de:

  • Generalitat de Catalunya Govern Illes Balears Ajuntament de Barcelona

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"