Institut Ramon LLull

‘Trauma’, de Joan Fontcuberta, arriba a la galeria Occurrence de Mont-real

Arts.  Mont-real, 26/05/2017

El fotògraf català Joan Fontcuberta exposa a Canadà el seu últim projecte, anomenat 'Trauma', del 26 de maig al 4 de juliol. L’obra sorgeix de la hipòtesi que les imatges es sotmeten a un metabolisme orgànic: neixen, creixen, es reprodueixen i moren per reiniciar de nou el cicle de la vida.




El fotògraf de renom internacional Joan Fontcuberta porta la seva última obra a la galeria Occurrence, a Mont-real (Canadà). El projecte, anomenat ‘Trauma’, parteix d’una selecció de fotografies de l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona que es trobaven en estat de deteriorament.

Una descomposició que serveix a Fontcuberta per a reflexionar sobre què li succeeix a una fotografia quan abandona la seva imatge; quan “s’allibera de la seva ànima”. Les quinze peces de l'obra, les quals han patit algun tipus de transformació biològica a causa del pas del temps, són retratades pel fotògraf, que en mostra les seves ruïnes. Així doncs, l’exposició també tracta l’evolució i la materialitat de la fotografia química.

Joan Fontcuberta (Barcelona, 1955) és un fotògraf conceptual particularment conegut per la innovació de la seva obra. Durant la seva trajectòria, ha mantingut una postura crítica respecte a la fotografia i sovint ha utilitzat l’humor. A més, el català també és autor, editor, comissari i professor, i va exercir un paper important en l'obtenció de reconeixement internacional dins de la història de la fotografia espanyola.

Amb més de 40 anys de carrera fotogràfica, Fontcuberta ha exposat individualment al MOMA (Nova York, 1988), a la Maison Européenne de la Photographie (Paris, 2014) o al Museo de Arte del Banco de la República (Bogotà, 2016), entre molts d’altres. El fotògraf també ha estat àmpliament guardonat: va rebre el premi Hasselblad l’any 2013, considerat el premi ‘Nobel’ de fotografia, convertint-se en el primer català a aconseguir-lo. Més recentment també ha estat guardonat per les seves reflexions teòriques amb el premi Ciutat de Barcelona 2016 en la modalitat d’assaig, ciències socials i humanitats per ‘La furia de las imágenes. Notas sobre la postfotografía’. 

‘Trauma’ va estar exposat el desembre de 2016 a la galeria àngels barcelona. Sis mesos després, la col·lecció creua l’Atlàntic i es pot veure a Mont-real

    Logo Institut Ramon Llull
  • Un consorci de:

  • Generalitat de Catalunya Govern Illes Balears Ajuntament de Barcelona

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"