Institut Ramon LLull

‘La Venezia che non si vede’, accessible també per a persones amb discapacitat intel·lectual

Arts.  Venècia, 26/05/2017

El projecte Catalonia in Venice 2017_La Venezia che non si vede, de l’artista Antoni Abad i comissariat per Mery Cuesta i Roc Parés, serà accessible també per a persones amb discapacitats cognitives i d’aprenentatge. L’associació L’abilità Onlus, amb el suport de la Fondazione De Agostini, ha dissenyat i realitzat un llibret basat en el sistema de lectura fàcil Easy to read, i que inclou una explicació simplificada del projecte amb què Catalunya s’ha presentat per cinquena vegada consecutiva a la Biennal d’Art de Venècia. També s’organitzaran visites guiades per a grups de persones amb discapacitats intel·lectuals a fi que puguin viure de ple l’experiència que proposa La Venezia che non si vede.




L’associació L’Abilità Onlus, amb el suport de la Fondazione De Agostini, ha dissenyat i realitzat un llibret en un llenguatge adaptat a les persones amb discapacitats cognitives i d’aprenentatge, i que s’ajuda d’imatges i símbols. S’han elaborat llibrets en italià, espanyol i català basats en el llenguatge ‘Easy to read’, que incorporen una explicació simplificada del projecte català a la Biennal de Venècia i de l’aplicació BlindWiki, ideada per l’artista Antoni Abad.

El catàleg conté una storia sociale, una seqüència de text adaptat i fotografies que ajuden a les persones amb discapacitats intel·lectuals a comprendre el context en què es troba l’obra. A més, mitjançant símbols de Comunicació alternativa i augmentativa (CAA), s’explica el projecte català de la Biennal. Per facilitat encara més l’ús del projecte La Venezia che non si vede, es posa a disposició dels visitants una tableta on es pot veure un mapa simplificat de Venècia i escoltar les gravacions d’àudio que els usuaris han realitzat des de l’aplicació BlindWiki.

Aquests recursos es completaran amb l’organització de visites guiades per a grups reduïts de persones amb discapacitats intel·lectuals, del tal manera que també puguin viure de ple l’experiència que proposa La Venezia che non si vede.

L’experta en art i accessibilitat Valeria Bottalico acompanyarà els visitants i els seus cuidadors durant la visita al camp base del projecte, guiant-los en l’ús dels fullets i les tabletes, així com també durant els tours en barca que permet descobrir la Venècia que no es veu. Les visites guiades es duran a terme els dies 23 de juny, 15 de setembre, 13 d’octubre i 10 de novembre.

Aquesta és la cinquena vegada en què Catalunya és present als Eventi Collaterali de la Biennal d’Arts Visuals de Venècia. El projecte català d’enguany, de l’artista Antoni Abad i comissariat per Mery Cuesta i Roc Parés, es basa en un mapejat sonor de la ciutat de Venècia a través de posts sonors que s’enregistren a l’app Blindwiki. Aquesta interpretació sensorial de la ciutat dels canals es fa col·laborant amb persones cegues o amb baixa visió, que utilitzen els sentits d’una manera diferent. Mitjançant l’intercanvi d’experiències i dificultats que tenen aquestes persones en la seva vida quotidiana, es desvelen formes urbanes menys evidents i es traça un nou mapa del territori públic útil per a tothom.

Tota la informació relativa a Catalonia in Venice 2017_La Venezia che non si vede es pot consultar a www.blind.wiki/venezia

x02z17

La iniciativa s’emmarca dins el projecte Museo per tutti, impulsat per l’associació italiana L’abilità Onlus amb el suport de la Fondazione De Agostini

    Logo Institut Ramon Llull
  • Un consorci de:

  • Generalitat de Catalunya Govern Illes Balears Ajuntament de Barcelona

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"