Institut Ramon LLull

La Universitat Queen Mary de Londres estudia el cinema català sota el franquisme

Cultura.  Londres, 28/03/2017

Josep Maria Forn i Pere Portabella entenien el cinema de dues maneres diferents. El seminari ‘Between opacity and clarity: Josep Maria Forn, Pere Portabella, and the Catalan cinematic representation under Franco’, a càrrec de Brad Epps (Universitat de Cambridge) contraposa l’obra de dos cineastes que, com la resta del cinema català realitzat entre finals de 1960 i principis de 1970, va haver de creat sota els límits imposats per la censura franquista. La conferència tindrà lloc al Centre for Catalan Studies de la Universitat Queen Mary de Londres el pròxim 28 de març.




El seminari examina la representació cinematogràfica de la Catalunya de finals de 1960 i principis de 1970, quan la cultura catalana, i especialment el cinema, malgrat la relativa liberalització, continuava sent objecte d’una considerable censura. Reflexionant sobre dos cineastes molt diferents, Josep Maria Forn i Pere Portabella, i dues maneres molt distants de fer cinema –per una banda, el neo-realisme de La piel quemada (1967) de Forn; per altra, el neo-avantguardisme de Nocturn 29 (1968) i Vampir Cuadecuc (1970) de Portabella- la conferència examina qüestions relacionades amb l’audiència i la intel·ligibilitat, l’opinió i el silenci, i l’entreteniment i la resistència.

Brad Epps és catedràtic del Departament d’Espanyol i Portuguès de la Universitat de Cambridge. Ha estat professor de Llengües i Literatures Romàniques i cap de la Comissió de Graus en Estudis de la Dona, Gènere i Sexualitat de la Universitat de Harvard durant més de dues dècades.

Les seves línies d’investigació acadèmica inclouen la literatura espanyola i llatinoamericana entre els segles XVIII i XXI; literatura i cinema català; cinema, fotografia i art iberoamericà; estudis de gènere i de sexualitat; pensament feminista; cultures urbanes; i immigració i estudis post-colonials.

 

‘Between Opacity and Clarity: Josep Maria Forn, Pere Portabella, and Catalan Cinematic Representation under Franco’

Dimarts 28 de març // 17.00 – 18.00 h
Queen Mary University of London
Mile End Road
Londres

Reserva la teva entrada gratuïta aquí.

L’acte s’inclou dins els seminaris del Centre for Catalan Studies de la Queen Mary University of London, amb el suport de l’Institut Ramon Llull

    Logo Institut Ramon Llull
  • Un consorci de:

  • Generalitat de Catalunya Govern Illes Balears Ajuntament de Barcelona

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"