Institut Ramon LLull

La Univ. de Nova York fa memòria de les víctimes del franquisme amb el cicle ‘A reparation that never comes’

Pensament.  Nova York, 04/04/2017

A Espanya, la violació sistemàtica dels drets humans durant dècades amb la dictadura de Franco segueix sent una ferida social sense tractar. La sèrie de conferències ‘Victims of Franquismo: a reparation that never comes’ portarà una desena d’experts a la Universitat de Nova York per analitzar, del 7 de març al 2 de maig, aquest difícil llegat de la democràcia espanyola. El cicle ha estat organitzat per la periodista Montse Armengou, actualment en residència docent a la càtedra King Juan Carlos I de la universitat.




La sèrie de conferències ‘Victims of Franquismo: a reparation that never comes’ mesura els efectes de la violenta repressió que va existir durant els quaranta anys de la dictadura de Franco, i avalua la persistència del silenci oficial i la crisi de la memòria nacional de la jove democràcia espanyola. El cicle també posa la mirada sobre el sorgiment d’instruments de rememoració fora de la iniciativa estatal, i l’absència de polítiques governamentals per reparar els danys causats a les víctimes del franquisme i els seus descendents.

A Espanya, la violació sistemàtica dels drets humans durant dècades segueix sent una ferida social sense tractar. Fosses comunes, assassinats, tortures i segrestos són encara un llegat difícil per a la democràcia espanyola i la memòria col·lectiva.

Tot i que aquestes violacions han estat reconegudes i denunciades per organitzacions internacionals com l’ONU i Amnistia Internacional, la incapacitat de l’Estat per crear mecanismes per a la reconciliació o la reparació ha obligat a intervencions extraordinàries de la societat civil. Periodistes, organitzacions civils, associacions de voluntaris, investigadors acadèmics, documentalistes i cineastes han ajudat a recol·lectar evidència material, registres històrics i testimonis personals que revelen el greu cost d’aquest llarg període de dictadura.

Podeu veure el programa de conferències del cicle al següent enllaç.

Montserrat Armengou (Barcelona, 1963) és periodista i autora de nombrosos documentals d’investigació històrica

    Logo Institut Ramon Llull
  • Un consorci de:

  • Generalitat de Catalunya Govern Illes Balears Ajuntament de Barcelona

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"