Institut Ramon LLull

La Universitat Ca’ Foscari de Venècia s’acomiada de l’Any Llull amb la conferència ‘Llull: la croada i la pau’

Cultura.  Venècia, 19/12/2016

L’historiador Franco Cardini, professor emèrit d’Història Medieval a l’Istituto Italiano di Scienze Umani de Florència,  pronunciarà la conferència ‘Ramon Llull: la croada i la pau’ el proper 19 de desembre a la Universitat Ca’Foscari de Venècia, en l’últim dels actes programats per l’Any Llull a l’exterior. En l’apartat internacional de l’Any Llull s’han celebrat més d’una cinquantena d’actes coordinats des de l’Institut Ramon Llull. 




Ramon Llull va entendre gran part de la seva vida com un projecte en el qual la creuada com a reconquesta cristiana de Jerusalem, la controvèrsia com a instrument de conversió dels musulmans al cristianisme, i la predicació com a exhortació als cristians eren recíprocament complementaris i rigorosament funcionals. No obstant això, com es desprèn clarament del Llibre del gentil e dels tres savis, la seva veritable aspiració va ser la convergència harmònica de les tres grans religions abrahàmiques.

La conferència ‘Ramon Llull: la croada i la pau’ exposa aquest doble objectiu de Llull, el primer entès com a croada, el segon com a pau, i que, encara que aparentment contradictori, va ser una constant en la seva trajectòria intel·lectual.

Franco Cardini (Florència 1940) és un historiador i assagista italià especialitzat en l’estudi de l’Edat Mitjana. Ha ensenyat història medieval a la Universitat de Florència i ha fet estades docents a ciutats com Poitiers, Göttingen, Barcelona, Burlington, São Paulo o Jerusalem. La seva activitat d’estudi i recerca ha estat reconeguda amb nombrosos premis a escala internacional. Ha estat membre del Consell d’Administració de la RAI i col·labora amb el canal temàtic Rai Storia.

Entre la seva obra, que suma gairebé cent cinquanta volums, destaquen les recents Il Turco a Vienna. Storia del grande assedio del 1683, Gerusalemme. Una storia, o L’ipocrisia dell’Occidente. Aquest any 2016 ha publicat els llibres : Samarcanda. Un sogno color turchese; Contro Ambrogio: una sublime tormentosa grandezza; Onore; i L’Islam è una minaccia? Falso!.

L’Institut Ramon Llull és el responsable del programa internacional de l’Any Llull, que s’ha celebrat enguany en commemoració del 700 aniversari de la mort del pensador mallorquí

    Logo Institut Ramon Llull
  • Un consorci de:

  • Generalitat de Catalunya Govern Illes Balears Ajuntament de Barcelona

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"