Institut Ramon LLull

La URV acull les 30es Jornades Internacionals per a professors de català a l’exterior

Música.  Tarragona, 18/07/2016

La Universitat Rovira i Virgili de Tarragona acull del 18 al 21 de juliol les Jornades Internacionals per a Professors de l’Institut Ramon Llull, que enguany arriben a la trentena edició. Hi participaran prop de 80 docents de la Xarxa Universitària d’Estudis Catalans a l’exterior, i les sessions de formació aniran a càrrec de professorat especialitzat tant d’universitats catalanes com dels propis docents de la Xarxa o d’altres institucions, com ara l’Escola Oficial d’Idiomes Barcelona – Drassanes i el Centre de Normalització Lingüística de Lleida. Per celebrar el 30è aniversari, el 20 de juliol s’ha programat una jornada oberta als professionals de la llengua catalana i a la comunitat universitària: ‘El català al món, una xarxa d’excel·lència. 30 anys de Jornades Internacionals per a  professors de català’. També se celebrarà un concert de Maria del Mar Bonet en el marc de les commemoracions de l’Any Llull.




Les Jornades Internacionals per a professors de català a l’exterior són el principal espai de formació adreçat al professorat de la Xarxa. També són un punt de trobada, debat i reflexió per compartir projectes i experiències didàctiques, amb la finalitat de contribuir a la millora de la qualitat i la innovació de la docència i consolidar progressivament la presència del català a l’exterior. L’IRL organitza aquestes Jornades des de la seva 17a edició a l’any 2003, quan va assumir la competència de coordinar els estudis de català a l’exterior.

Al llarg de quatre dies, prop d’un centenar de docents de la Xarxa Universitària d’Estudis Catalans a l’exterior participaran a presentacions i tallers al voltant d’activitats d’innovació docent i estratègies d’aprenentatge del català com a llengua estrangera. Les sessions de formació aniran a càrrec de professorat especialitzat, tant d’universitats catalanes com dels mateixos docents de la Xarxa o d’altres institucions com ara el Consorci per a la Normalització Lingüística,  l’Escola Oficial d’Idiomes Barcelona – Drassanes i les universitats catalanes.Les lliçons inaugural i de cloenda aniran a càrrec dels professors de la URV Miquel Àngel Pradilla i Magí Sunyer que pronunciaran respectivament les conferències titulades 'La catalanofonia. Una comunitat del segle XXI a la recerca de la normalitat lingüística” i “Identitats en la literatura del segle XIX: catalanisme i republicanisme'.

Per celebrar que les Jornades Internacionals arriben a la seva trentena edició, el dia 20 de juliol s’ha programat una jornada oberta als professionals de la llengua catalana i a la comunitat universitària dins del territori. Com a acte inaugural de la jornada oberta, Albert Soler, professor de literatura catalana medieval a la Universitat de Barcelona, pronunciarà la conferència ‘Ramon Llull i la ciència alternativa: reflexions sobre els usos lingüístics a la universitat ahir i avui’, precedida d’una sessió presidida per: Santi Vila, conseller de Cultura, Josep Fèlix Ballesteros, alcalde de Tarragona, Manuel Forcano, director de l’IRL, Josep Pallarès, director general d’Universitats de la Generalitat de Catalunya i Antoni Gonzàlez Senmartí, delegat per a Relacions Institucionals del rector de la Universitat Rovira i Virgili.

Així mateix, destaquen en aquesta jornada les comunicacions del professorat de la Xarxa, un conjunt de diàlegs conduïts per Màrius Serra, com ara ‘Traducció literària: formant traductors per a la projecció cultural’ o ‘La Xarxa universitària d’estudis catalans a l’exterior, una font d’oportunitats’, o la conferència de cloenda ‘Paraules i silenci: una dicotomia de jerarquia fluïda a L’aniversari, d’Imma Monsó’, de Montserrat Lunati, de la Universitat de Cardiff.

Al vespre, també com a novetat per aquesta edició, Maria del Mar Bonet oferirà el concert Alenar Llull al Pla de la Seu de Tarragona, que s’emmarca dins la programació del Festival d’Estiu de Tarragona i que serà gratuït i obert al públic. Tant la conferència inaugural com el concert de Maria del Mar Bonet constitueixen l’aportació d’aquestes jornades a l’Any Llull, el programa per commemorar el setè centenari de la mort del filòsof i escriptor mallorquí.

L'Institut Ramon Llull (IRL) promou els estudis de llengua i cultura catalanes a les universitats de l'exterior. Amb aquesta finalitat, l'IRL subscriu acords amb universitats de l'exterior per tal de promoure-hi la docència d'estudis catalans i coordina i ofereix suport a més de cent quaranta centres amb presència dels estudis catalans a tot el món. En paral·lel, secunda les associacions internacionals de catalanística i estimula els estudis avançats i la recerca sobre estudis catalans en universitats de prestigi. Com a organisme oficial de certificació dels coneixements de català a l'exterior, organitza proves per a acreditar els diferents nivells, d'acord amb el Marc europeu comú de referència per a les llengües. Amb l’objectiu de garantir la qualitat de la docència, ofereix formació permanent al professorat i promou accions adreçades als estudiants de l'exterior per tal que completin la seva formació lingüística. Impulsa la realització d'activitats acadèmiques i culturals a les universitats de l'exterior per tal d'afavorir la difusió de la llengua i la cultura catalanes.

La 30ena edició de les Jornades Internacionals per a professors de català a l’exterior està organitzada per l’Institut Ramon Llull i la Universitat Rovira i Virgili amb el suport de l’Ajuntament de Tarragona, la Fundació Privada Mútua Catalana i Tarragona Turisme.

Per a més informació: http://www.llull.cat/monografics/jornades16/

L’acte institucional per celebrar el trentè aniversari serà el 20 de juliol amb la presència de Santi Vila, conseller de Cultura de Cultura de la Generalitat, i Josep Fèlix Ballesteros, alcalde de Tarragona

    Logo Institut Ramon Llull
  • Un consorci de:

  • Generalitat de Catalunya Govern Illes Balears Ajuntament de Barcelona

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"