Institut Ramon LLull

Miquel Barceló ret homenatge a Ramon Llull amb un fresc monumental a París

Arts.  París, 22/03/2016

El proper 22 de març l’artista Miquel Barceló inaugurarà a París un fresc gegantí, de 190 metres de llarg per 6 d’alçada, dibuixat amb fang en una de les façanes de vidre del pati intern de la Biblioteca Nacional Francesa (BNF), en el que serà un dels actes internacionals més importants del setè centenari del pensador mallorquí programats per l’Institut Ramon Llull. Barceló està realitzant el fresc in situ, amb dibuix raspat sobre argila seca, i la seva intervenció pictòrica servirà per obrir l’exposició conjunta que la Biblioteca Nacional Francesa i el Museu Picasso de París han organitzat per ensenyar la seva obra, i que es podrà visitar des del març fins a l’agost.




Barceló ha decidit batejar el seu gran fresc amb dos noms: per un costat, Vidre de meravelles, ja que l’obra està inspirada en una de les creacions majors de Ramon Llull, el Llibre de Meravelles; i per altra banda, Le Grand Verre de terre, en referència a l’obra de Duchamp Le Grand Verre. Creat per a l’ocasió per Barceló al passadís Julien Cain de la BNF, el fresc busca ser una obra viva i canviant, en tant que el mural de fang i vidre produirà efectes diferents en l’interior de la biblioteca francesa segons la llum que rebi de l’exterior. De caràcter efímer, està concebut per durar només el període de temps que l’exposició estigui oberta.

Fascinat per les pintures rupestres des de temps enrere, Barceló ha esgrafiat sobre la fina capa d'argila del fresc una història que ens deixa desxifrar. L'artista, que aprofita tots els recursos del medi, jugant amb textures, colors i matisos subtils que contrasten els tons blancs i els negres per, des de l’ombra, fer néixer la llum. Al centre del fresc, Barceló ha col·locat una cita del Llibre d’Amic e Amat de Ramon Llull: "Tu que omples el sol de resplendor, omple el meu cor d'amor".

 

Sol y sombra. Una doble exposició a la BnF i el Museu Picasso de París

Le Grand Verre de terre-Vidre de meravelles precedirà i servirà d’espectacular introducció a la doble exposició que la Biblioteca Nacional Francesa ha organitzat conjuntament amb el Museu Picasso de París: Miquel Barceló, Sol y Sombra, Les dues exposicions es complementen per acostar al públic nombroses peces inèdites de l’artista mallorquí, algunes d’elles inspirades en la vida i l’obra de Ramon Llull, com l’escultura Ramon Llull-cabrit, que es podrà veure a la BNF.

A l’espai François Mitterrand de la BNF s’hi podran veure, del 22 de març al 28 d’agost, les obres impreses de Barceló –com estampes, quaderns o retrats sobre pergamí-, que rarament s’exposen però que representen una part importantíssima de la seva obra, inseparable de la seva dimensió intrínsecament experimental. Per altra banda, l’exposició del Museu Picasso constarà d’un centenar de ceràmiques escultures, pintures i obres en paper posteriors a 1990. Serà la primera exposició monogràfica  d’un artista contemporani des de la reobertura del museu i es podrà visitar del 22 de març al 31 de juliol.

A més, les exposicions es complementaran amb una conferència el dia 21 de maig a la Bibioteca Nacional Francesa; “Rencontre avec Barceló”. Aquesta jornada, també impulsada per l’IRL i amb la presència del protagonista, tractarà sobre  diversos aspectes de l’obra de Miquel Barceló com la seva relació amb l’art parietal i monumental, o la influència de Ramon Llull en la seva obra. Durant aquesta jornada la BNF exposarà alguns dels nombrosos manuscrits lul·lians que conserva al seu fons.

 

Actes al voltant de l’exposició

Un nombre significatiu d’actes acompanyaran l’exposició fins el mes de juny. El Museu Picasso ha programat dues conferències sobre l’exposició i la ceràmica de Barceló, els dies 12 d’abril i 10 de maig, i una actuació del músic Pascal Comelade el 25 de juny. D’altra banda, en el marc del festival June Events organitzat pel CDC Atelier de Paris-Carolyn Carlson, el coreògraf Alban Richard presentarà el dia 8 de juny un espectacle de dansa i música al mateix espai de l’exposició. A més, la BnF té previst pel 16 de juny la projecció de les pel·lícules Regards libres, de Romain Delange, i Miquel Barceló, des trous et des bosses, de Jean-Louis Comolli.

També, la BnF celebrarà el 21 de maig una sèrie de taules rodones en presència de Miquel Barceló, on s’abordarà la relació entre l’artista i Ramon Llull. Durant aquesta jornada, la BNF exposarà excepcionalment alguns dels nombrosos manuscrits lul·lians que conserva en els seus fons.

 

Podeu veure un àlbum de fotografies de la inauguració visitant el següent enllaç.

La Biblioteca Nacional de França i el Museu Picasso de París s’uneixen per oferir una doble exposició de Miquel Barceló 

    Logo Institut Ramon Llull
  • Un consorci de:

  • Generalitat de Catalunya Govern Illes Balears Ajuntament de Barcelona

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"