Institut Ramon LLull

Un concert al Carnegie Hall i una conferència internacional a Nova York reprenen l’Any Granados

Música.  Nova York, 10/03/2016

La City University de Nova York reprèn els actes d’homenatge de l’Any Granados amb la celebració, el 10 de març, de la conferència internacional The Life and Music of Enrique Granados i del concert de Perspectives Ensemble, que estrenarà l’obra de Benet Casablancas Romanza sin palabras: Homage to Granados. A més, el pianista José Menor oferirà un recital al Carnegie Hall de Nova York el 24 de març, amb un programa compost exclusivament per obres de Granados, pianista i compositor català de qui enguany es commemora el 150è aniversari del seu naixement.




La coincidència del centenari de la mort del pianista i compositor Enric Granados, l’any 2016, amb el 150è aniversari del seu naixement, l’any 2017, ofereix una oportunitat immillorable per redescubrir les importants contribucions que l’artista català va fer al món de la música. 

El 10 de març, la City University de Nova York acull la conferència The Life and Music of Enrique Granados (1867-1916): A Centennial Celebration, que tindrà com a orador principal al doctor Walter Aaron Clark, autor del llibre Enrique Granados: Poet of the Piano (Oxford, 2010). La conferència tractarà diversos temes de la vida i la música de Granados a través de la participació d’una vintena de ponents, la majoria d’ells catalans, espanyols i nord-americans.

El mateix 10 de març, la City University de Nova York també acull un concert d’homenatge a Granados a càrrec de la Perspectives Ensemble. Entre d’altres obres, el concert ha programat l’estrena mundial de l’obra de Benet Casablancas Romanza sin palabras: Homage to Granados.

Més endavant, el 24 de març, el Carnegie Hall de Nova York acollirà el concert de José Menor, pianista resident de l’Any Granados. Serà el primer recital del tour internacional que portarà les Goyescas de Granados per Europa, Àsia i Amèrica, alhora que suposa el debut en solitari de José Menor al prestigiós Carnegie Hall.

Aquest actes, els primers d’una llarga llista que s’anirà celebrant durant els anys 2016 i 2017, pretenen redescubrir i reavaluar les importants contribucions de Granados al món de la música, i posar de manifest els lligams entre la seva Catalunya natal i la ciutat de Nova York, on Granados va ser fervorosament aclamat i on va arribar a oferir concerts a la Casa Blanca i a la Metropolitan Opera.

Nascut a Lleida l’any 1867, Enric Granados va estudiar piano a Barcelona i a París. Va guanyar prestigi com a pianista i popularitat a Espanya principalment per les seves contribucions al gènere de la sarsuela. A banda d’aquestes, d’entre la seva obra destaca l’òpera Goyescas, derivada de les seves peces per a piano inspirades en les pintures de Goya i que va ser interpretada a la Metropolitan Opera de Nova York, les dotze Danzas españolas i els set Valses poéticos.

Va morir l’any 1916 en el naufragi de la nau Sussex, al canal de la Mànega, en ser torpedinada per l'armada alemanya en el transcurs de la Primera Guerra Mundial. Havia rebut l'Orde de Carles III i la Legió d'Honor francesa.

Podeu consultar una llista parcial dels actes programats durant els anys 2016 i 2017 a diferents països del món visitant el següent enllaç.

Nova York viu durant la primavera del 2016 el gruix d’actes programats per l’Any Granados

    Logo Institut Ramon Llull
  • Un consorci de:

  • Generalitat de Catalunya Govern Illes Balears Ajuntament de Barcelona

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"