Institut Ramon LLull

Estats Units ja espera 'Els nois', l'última novel·la de Toni Sala

Literatura.  Portland, 28/10/2015

Considerada una obra de maduresa de l’autor i amb molt bona rebuda per part de crítica i públic a Catalunya, abans de la seva publicació en anglès Els nois ja ha estat qualificada de ‘brillant’ per la revista Kirkus Review. Tant autor com traductora presenten el llibre a Portland el 28 d’octubre i a San Francisco el 3 de novembre, el mateix dia en què es publica la traducció.




Segons Kirkus Review, la història d’Els nois és “seductora i estranya”, i el poble on Toni Sala la situa és “ple de fantasmes, però també de les preocupacions humanes habituals com el sexe, el poder, la traïció, la pobresa...”. Diu la crítica que és “com el poble espectral del centre de la novel·la Pedro Páramo, de Juan Rulfo”, referint-se a una de les obres en llengua castellana més importants de la literatura universal.

També Jeremy Garber, crític de la revista Powell’s Books, elogia l’última novel·la de Toni Sala, que recomana “als devots de la literatura internacional, i especialment als seguidors d’Antonio Lobo Antunes, Javier Marías, Gonçalo Tavares i Roberto Bolaño.” La crítica del portal Publishers Weekly apunta en el mateix sentit: “Espero que aquesta tremenda novel·la, ja premiada al seu país, rebi aquí tota l’atenció que es mereix”.

Els nois segueix la mort de dos joves en un accident de trànsit a Vidreres, i analitza la influència que la sobtada desgràcia té a la vida d’aquest poble de la zona rural de Catalunya. La història entrellaça les vides de quatre personatges del poble alhora que serveix a Sala per reflexionar sobre temes diversos com l’amor, la mort, les xarxes socials o el col·lapse econòmic d’Espanya.

És la primera novel·la de Toni Sala que es tradueix a l’anglès i sortirà publicada el proper 3 de novembre. Tant l'autor com la traductora seran a Portland el 28 d'octubre i a San Francisco el 3 de novembre per parlar del llibre i de literatura catalana amb l’editor en cap de Two Lines Press, l’editorial que publica Els nois.

Toni Sala (Sant Feliu de Guíxols, Baix Empordà, 1969) és escriptor i professor de literatura catalana. És autor de més d’una vintena d’obres, entre novel·les  i obres de no ficció. Amb la seva primera novel·la, l’Entomologia, va guanyar el premi Documenta de narrativa l’any 1996, i el 2005 va ser guardonat amb el Premi Nacional de Literatura, concedit per la Generalitat de Catalunya, per la novel·la Rodalies. Els nois, la seva darrera obra, va rebre el Premi de la Crítica, el guardó literari més prestigiós de Catalunya.

Toni Sala presenta la seva novel·la a Portland i San Francisco

    Logo Institut Ramon Llull
  • Un consorci de:

  • Generalitat de Catalunya Govern Illes Balears Ajuntament de Barcelona

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"