Institut Ramon LLull

L’Institut d’Estudis Avançats de París acull el col•loqui universitari internacional “Barcelone – Paris: Transferts intellectuels, relations littéraires, capitales culturelles (1875-1975)"

Cultura.  París, 30/09/2015

L’Institut d’Estudis Avançats de París acollirà del 30 de setembre al 2 d’octubre la tornada del col·loqui universitari internacional “Barcelone – Paris: Transferts intellectuels, relations littéraires, capitales culturelles (1875-1975)”. Aquest col·loqui internacional està organitzat conjuntament per Antoni Martí Monterde (Universitat de Barcelona) i Christophe Charle (École Normale Supérieure – Universitat Paris 1) amb el recolzament de l’Institut d’Estudis Avançats de París i de l’Institut Ramon Llull.




L’acte té l’objectiu d’analitzar la història cultural, intel·lectual i literària comparada de les dues ciutats entre els anys 1875 i 1975, posant l’accent en les influències mútues.

Durant els segles XIX i XX, París era un referent pels pensadors, escriptors i artistes de Barcelona. Les relacions entre les dues ciutats eren intenses en tots els àmbits culturals i artístics. Tanmateix, aquestes relacions han estat històricament pobrament estudiades pel que fa al món de la literatura, contràriament al que ha passat amb la pintura.

El col·loqui que tindrà lloc a París se centrarà en aquest buit de coneixement, i examinarà en profunditat els intercanvis en la literatura i també en les influències polítiques mútues dels intel·lectuals.

Aquests intercanvis s’expliquen, en bona part, per la mobilitat dels intel·lectuals d’ambdues capitals: mentre que pocs escriptors francesos van viure a Barcelona, la majoria dels escriptors catalans de renom van viure a París en algun moment de la seva vida, ja sigui per raons professionals, emocionals o per fugir de la guerra. Tots ells van deixar-se influenciar, d’una manera o d’una altre, per les corrents de pensament i artístiques que imperaven a la ciutat que els acollia. L’objectiu del col·loqui és analitzar en profunditat la asimetria d’aquestes relacions, la seva intensitat i també les conseqüències que ha tingut en un context europeu.

Una de les peculiaritats d’aquest Simposi és que els conferenciants catalans i els membres de l’organització es desplaçaran a la capital francesa en un vagó del TGV Barcelona-París en què hi haurà una primera activitat: el Coordinador del Simposi, el professor Antoni Martí Monterde, farà una xerrada sobre la història cultural de la línia ferroviària Barcelona-París, ja que sense l’existència —des de la seva inauguració en 1878— d’aquesta important i avui renovada infraestructura, molts dels lligams culturals, polítics, econòmics i socials entre Catalunya i França hauria estat inviables.

Trobareu el programa complet del col·loqui així com el formulari d’inscripció en el següent enllaç.

Tindrà lloc del 30 de setembre al 2 d’octubre i compta amb el suport de l’IRL

    Logo Institut Ramon Llull
  • Un consorci de:

  • Generalitat de Catalunya Govern Illes Balears Ajuntament de Barcelona

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"