Institut Ramon LLull

Hèctor Parra i Calixto Bieito estrenen l’òpera ‘Wilde’ a Schwetzingen

Música.  Schwetzingen, 22/05/2015

El jove compositor català Hèctor Parra presenta la seva òpera Wilde, dirigida per Calixto Bieito, al festival de música Schwetzinger SWR Festspiele. L’estrena serà el divendres 22 de maig a les 19h al Rokokotheater del Palau de Schwetzingen. Les altres funcions seran el diumenge 24 a les 19h i el dilluns 25 a les 17h. També hi haurà una presentació els dies 22 i 24 de maig a les 18h i el dia 25 a les 16h al Kammermusiksaal del mateix palau.




Wilde és una òpera en tres actes per a sis cantants, actor mut i orquestra simfònica, amb llibret del dramaturg austríac Händl Klaus. Calixto Bieito és el director d’escena d’aquesta coproducció entre Schwetzinger SWR Festspiele i el Staatstheater Mainz. Schwetzingen (Baden-Württemberg) és una ciutat d’uns vint mil habitants situada a la vall del Rin, al sud de Frankfurt i al nord de Stuttgart, veïna de Heidelberg. Des de 1952 s’hi celebra aquest festival de música clàssica, i el 2015 hi té lloc la 64a edició, del 25 d’abril al 30 de maig. Una de les característiques principals del festival és l’estrena mundial d’una nova òpera, com és el cas de Wilde.

El compositor i pianista Hèctor Parra (Barcelona, 1976) resideix a París des de 2002, on és compositor resident a l’Ircam des d'aleshores i professor de composició des de 2013. Va realitzar els estudis musicals al Conservatori Superior de Barcelona (composició amb Carles Guinovart i David Padrós i piano amb M. Jesús Crespo), a Ginebra amb Michael Jarrell i a l’Ircam amb Jonathan Harvey i Brian Ferneyhough. Parra desenvolupa la seva activitat creativa en interacció amb les arts plàstiques, la física teòrica o la biologia evolutiva. La seva òpera Hypermusic Prologue (2009) va comptar amb el llibret de Lisa Randall, destacada física teòrica de la Universitat de Harvard, i amb l’escenografia de l’artista anglès Matthew Ritchie.

El 2011 li fou atorgat el prestigiós Premi Ernst von Siemens de Composició (Munic), el 2007 rep el Donald Aird Memorial Prize de San Francisco i el Premi Impuls de Graz. El 2005 guanyà per unanimitat el “Tremplin” de l’Ircam i el 2002 li fou concedit el Premi de Composició Musical de l’INAEM. Ha rebut encàrrecs de l’Estat Francès, del Centre Pompidou, de l’Acadèmia de les Arts de Berlin, de la Ciutat de Munic i de la Munchener Biennale, del Ministerio de Cultura, de la Generalitat de Catalunya i de l’OBC, entre d’altres institucions. Destacades orquestres com la Tokyo Philharmonic, la Holland Symfonia, l’Ensemble InterContemporain, la Brussels Philharmonic i l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya han interpretat les seves obres en molts dels principals festivals i auditoris internacionals, com el de Lucerna, Avignon, Cité de la Musique de Paris, Vienna Konzerthaus, Auditori de Barcelona, Wien Modern, Donaueschingen, Philharmonie Luxemburg, Amsterdam Muziekgebouw, Gran Teatre del Liceu, Steirischer Herbst de Graz, Stuttgart Opera House, Festival Internacional de Granada, Tokyo Suntory Hall, Guggenheim de Nova York, entre d’altres.

Hèctor Parra ja va estrenar recentment una altra composició seva a Alemanya. Va ser el 8 de maig a Colònia, amb l’obra Catalunya Lliure, que tornarà a ser interpretada el 13 de juny a Stuttgart.

L’òpera s’estrena el 22 de maig, i es representarà també els dies 24 i 25

    Logo Institut Ramon Llull
  • Un consorci de:

  • Generalitat de Catalunya Govern Illes Balears Ajuntament de Barcelona

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"