Institut Ramon LLull

El cinema Roxie de San Francisco homenatja Bigas Luna amb la projecció de quatre pel·lícules

Cinema.  San Francisco, 06/03/2015

El mític cinema Roxie de San Francisco, Califòrnia, acollirà un homenatge al director català Josep Joan Bigas Luna, gairebé dos anys després de la seva defunció, organitzat per la seva filla, Betty Bigas. Programades pels dies 6, 7 i 8 de març, es projectaran un total de quatre pel·lícules: Jamón Jamón (1992), Huevos de Oro (1993), La Teta y la Luna (1994) i Angustia (1986), que es podran veure en versió original subtitulades a l’anglès. Bigas Luna fou un dels directors de cinema catalans més internacionals, amb una gran capacitat per plasmar la societat de cada moment.




Amb la ja clàssica Jamón Jamón, que es projectarà el dia 6 a les 19h, el director va descobrir tres estrelles de la gran pantalla: Penélope Cruz, Javier Bardem i el català Jordi Mollà. El film ha passat a la història del cinema per l’ús de la simbologia i l’erotisme. Bigas Luna va tornar a comptar amb Bardem a Huevos de oro (dissabte 7, 19h), un drama que reflecteix les ambicions d’un home per casar-se i construir un gratacels. La teta y la luna (dissabte 7, 21.30h) és un cant a la cultura mediterrània i un perfecte exemple del complex d’Èdip. I Angustia (diumenge 8, 19h) és una de les obres més personals de Bigas Luna i compta amb una protagonista de nivell, Zelda Rubinstein.

 

El Roxie, dirigit per la bilbaïna Isabel Fondevila des de l’any 2013, és un dels cinemes més antics del món que encara continua funcionant. Amb més de 100 anys de recorregut, la sala sense ànim de lucre manté el seu compromís per projectar les pel·lícules més fantàstiques, estranyes i provocadores del passat, present i futur. El cinema també programa documentals, films científics, sèries de pel·lícules per a nens i nits de cinema japonès.

 

Josep Joan Bigas Luna (1946-2013)

El director i guionista de cinema català va néixer a Barcelona i després d’anys dedicant-se a l’interiorisme i al disseny industrial va aventurar-se en el món de la pintura. L’any 1973 va dirigir la seva primera pel·lícula i tres anys després va decidir dedicar-se exclusivament a fer cinema. Poc després ja participava en els festivals internacionals de més prestigi i les seves pel·lícules es van convertir ràpidament en un referent del cinema espanyol. Abans de morir, Bigas Luna treballava en el rodatge de l’adaptació cinematogràfica de la novel·la Mecanoscrit del segon origen de Manuel de Pedrolo, que finalment va acabar Carles Porta. Entre altres reconeixements, el cineasta va rebre el Premi Nacional de Cinema 1998 concedit per la Generalitat de Catalunya. 

Coincidint amb el segon aniversari de la seva mort

    Logo Institut Ramon Llull
  • Un consorci de:

  • Generalitat de Catalunya Govern Illes Balears Ajuntament de Barcelona

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"