Institut Ramon LLull

L’Escola Superior de Música de París acull l’estrena a França de l’obra integral per piano de Pau Casals

Música.  París, 28/11/2014

El català Pau Casals (1876-1973) és conegut per ser un dels millors i més brillants intèrprets de violoncel de la història. És igualment conegut com una gran figura que va simbolitzar i defensar els ideals de pau i de fraternitat en un moment crucial del segle XX que va viure de primera mà. Això no obstant, la seva vessant de compositor encara no s’havia descobert a França.




A partir dels manuscrits inèdits de la Fundació Pau Casals del Vendrell, el pianista Jordi Camell, director del Departament de Música Clàssica i Contemporània de l’Escola Superior de Música de Catalunya, va començar a tocar les composicions per piano de Pau Casals el juny del 2012, com a part del 32è Festival Pau Casals de Sant Salvador. També va repassar els manuscrits sota la supervisió de Marta Casals, vídua del compositor, i va enregistrar en un àlbum les peces amb Columna Música.

En el fullet que acompanya l’àlbum, Jordi Camell va escriure: “Una música íntima, delicada i en moviment, cosa que contradiu la idea que un té d’un Casals impulsiu, exaltat i ple de geni, amb un caràcter fort i dominant. Com si Casals, a través del piano, reunís la pau, el descans i la introspecció que va servir per equilibrar la seva ocupada vida professional i personal”.

Violoncel·lista i director d’orquestra de renom mundial, Pau Casals va transformar completament el mètode d’interpretació del violoncel i va marcar a diverses generacions de músics a través de la seva activitat docent després d’oferir concerts públics en protesta per la passivitat dels països occidentals davant del règim de Franco. Molt aferrat a la seva Catalunya natal, va establir-se a Prades, a la Catalunya francesa, on el Festival Casals reuneix des del 1950 als millors artistes del món.

Molt aferrat també a París, Pau Casals va fundar el 1920 amb Jacques Thibaud i Alfred Cortot l’Escola Superior de Música amb una sala de concerts que acollirà el 28 de novembre a les 20.30h un concert de Jordi Camell. Aquest extraordinari concert es troba en el programa d’activitats que ofereix la temporada de música de cambra a la Salle Cortot. Compta amb el suport de l’Institut Ramon Llull.

Jordi Camell és un pianista català de llarg recorregut format a Tarragona, Barcelona, París i Londres, amb professors com Carme Flexas, Miquel Farré i Maria Curcio, entre d’altres. Amb gran capacitat de comunicació i claredat en l’exposició d’art, la crítica especialitzada ha trobat sempre brillantor en la seva àmplia gamma de colors. Ha guanyat diversos concursos.

Ha realitzat nombrosos concerts a Europa, Amèrica i Àsia. La seva curiositat constant pels nous repertoris l’ha portat a oferir concerts de música contemporània. Ansiós i obert a tots els estils, ha treballat en estreta col·laboració amb l’actriu Vichy Peña, el ballarí i coreògraf Cesc Gelabert, el coreògraf Carles Santos i el director teatral Mario Gas.

    Logo Institut Ramon Llull
  • Un consorci de:

  • Generalitat de Catalunya Govern Illes Balears Ajuntament de Barcelona

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"