Institut Ramon LLull

Les associacions de catalanística enceten temporada a Irlanda i Alemanya

Llengua.  Irlanda i Alemanya, 05/09/2014

L’Anglo-Catalan Society i la Deutscher Katalanistenverband e. V. (DKV), les associacions de catalanística anglesa i alemanya respectivament, inicien el mes de setembre amb la convocatòria de dues conferències, que comptaran amb representació de l’Institut Ramon Llull. D’altra banda, la Universitat Freie de Berlín acollirà un simposi de l’Associació de Catalanistes d’Amèrica Llatina.




Per primera vegada, el congrés anual de l’Anglo-Catalan Society es realitzarà a Irlanda entre el 5 i el 7 de setembre, concretament a la Universitat de Cork, al sud-est del país. L’acte girarà al voltant de la temàtica “Memòria i la Cultura de la Commemoració als Territoris Catalanoparlants”. El programa inclou les intervencions, entre altres, del periodista Miquel Calçada –que inaugurarà el congrés–, el traductor Joan Sellent –que el conclourà– i l’escriptora Lluïsa Julià –que parlarà sobre els moviments identitaris dels anys setanta en Maria-Mercè Marçal. També es farà una taula rodona per debatre l’independentisme català i un recital de poesia sobre Joan Vinyoli i Josep Pla.

D’altra banda, el proper 10 de setembre, l’Associació de Catalanistes d’Amèrica Llatina organitza el simposi “América Catalunya – Catalunya América”, coordinat per Montserrat Galí (Benemérita Universidad Autónoma de Puebla, Mèxic), dins del XVII Congreso Internacional de AHILA a la Universitat Freie de Berlín. Durant la jornada es debatran temes com la presència catalana a Amèrica del Sud durant el període de la colonització i l’impacte de la immigració llatinoamericana a Catalunya.

A més, la Universitat Rhur de Bochum acollirà el 24è col·loqui internacional de la DKV entre el 17 i el 19 de setembre. En aquest cas, el tema central de la trobada seran les “Cultures en contacte”, que s’analitzaran des de diferents perspectives. Per exemple, es debatrà la implicació catalana en el procés de descolonització a Llatinoamèrica i es tractaran els problemes en la traducció del català i l’alemany. El cap de l’Àrea de Llengua i Universitats de l’IRL, Andreu Bosch, participarà en l’acte d’inauguració.

Les associacions internacionals de catalanística són un total de set entitats dedicades a la difusió de la cultura catalana mitjançant diverses activitats que realitzen acadèmics de la llengua. L’Anglo-Catalan Society va ser fundada l’any 1954 a Oxford i des d’aleshores celebra cada any un col·loqui per debatre tota la dimensió catalana. L’Associació Germano-Catalana és l’hereva de la Deutsch-Katalanische Gesellschaft, nascuda el 1983 a Karlsruhe, i centra la seva acció sobretot en el foment de projectes científics. L’any 2012, es constituïa l’Associació de Catalanistes de l’Amèrica Llatina a la ciutat mexicana de Guadalajara, amb l’objectiu de promoure els estudis de llengua, literatura i cultura catalanes. 

Tres congressos durant el mes de setembre

    Logo Institut Ramon Llull
  • Un consorci de:

  • Generalitat de Catalunya Govern Illes Balears Ajuntament de Barcelona

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"