Institut Ramon LLull

Narcís Comadira i Dolors Oller participen en diverses activitats a la Universitat Queen Mary de Londres

Llengua.  Londres, 21/05/2014

Narcís Comadira serà a Londres el dia 21 de maig per oferir una lectura poètica així com també un taller de poesia mentre que Dolors Oller, professora de la Universitat Pompeu Fabra, impartirà el dia 22 de maig la conferència “Tradition and individual talent in the poetry of Gabriel Ferrater: A Poetic reflection and rhetoric”. Els dos ho faran en el marc del Centre for Catalan Studies de la Universitat Queen Mary de Londres. Les dues activitats són gratuïtes i obertes al públic. 




El Centre for Catalan Studies va ser inaugurat el març de 2006 amb el suport de l’Institut Ramon Llull per promoure i consolidar els estudis de català al Regne Unit. El centre té com a objectiu contribuir a la institucionalització dels estudis catalans a les universitats britàniques a través de la formació de nous investigadors. A més, promou l’orientació interdisciplinària dels estudis de català al Regne Unit que, des de fa anys, ja formen part del currículum del Departament d’Estudis Ibèrics i Llatinoamericans de la universitat anglesa, configurant així una de les dues úniques universitats del Regne Unit amb estudis exclusivament de català. S’imparteixen en el marc de la llicenciatura en Hispanic Studies and Catalan Language, en la qual, a més dels diversos nivells de llengua, s’hi imparteixen les assignatures de literatura i cultura, en què es tracten aspectes nacionals, històrics, artístics i cinematogràfics. El fet que la Queen Mary es trobi a Londres fa que la universitat es converteixi en un punt clau de trobada internacional per realitzar intercanvis entre catalanistes d’arreu del món, creant sinergies amb altres universitats de la capital.

Narcís Comadira va néixer a Girona el 22 de gener de 1942. Va estudiar filologia romànica a la Universitat de Barcelona, on es va llicenciar en història de l’art. Durant els anys acadèmics 1971-1973 va ser lector al Departament d’Espanyol del Queen Mary College de la Universitat de Londres, on va connectar amb la tradició poètica anglesa i va escriure la major part dels poemes dels tres llibres següents que publicaria. Poèticament, evolucionava cap a la maduresa alhora que aprofundia en la creació d'un estil personal. L'interès temàtic del poeta se seguia centrant en el seu medi més pròxim i familiar, però esborrant qualsevol indici de referent privat. El 1976 va llegir la seva aportació "La poesia catalana jove" a la Biennal de Venècia, on donava fe de la trajectòria dels poetes de la seva generació, i el mateix any publicaria dos nous llibres i exposaria la seva obra pictòrica a Girona. Poc després vindrien Terra natal (1978) i Àlbum de família (1980), que marcarien novament una inflexió en la seva poesia. L'any següent, el 1981, va agrupar tota la seva obra poètica en un sol volum, La llibertat i el terror: Poesia 1970-1980. Ha guanyat nombrosos premis com el Premi de la Crítica Serra d’Or i el Premi de la Generalitat de Catalunya, el Premi Ciutat de Barcelona, el Premi Nacional de la Crítica i Lletra d’Or...

Dolors Oller, també nascuda a Girona l'any 1942, és Catedràtica de Teoria de la Literatura i Literatura Comparada. Ha publicat obres de poètica i de reflexió literario-lingüística com La poesia de Rafael Masó: per una anàlisi de la poètica noucentista, La construcció del sentit, Virtuts textuals i Deu poetes d’ara. És directora del Màster en Edició de l’Institut d’Educació Contínua de la Universitat Pompeu Fabra i és Membre de l’Institut Universitari de Cultura (IUC) de la mateixa universitat. Ha estat editora en cap de la revista Catalan Writing i forma part del consell de redacció de la revista Transfer. També ha guanyat un gran nombre de premis com  el premi Crítica Serra d’Or i el premi de Literatura Catalana de la Generalitat de Catalunya. 

Comadira oferirà una lectura poètica el dia 21 de maig i Oller impartirà una conferència el dia 22 del mateix mes

    Logo Institut Ramon Llull
  • Un consorci de:

  • Generalitat de Catalunya Govern Illes Balears Ajuntament de Barcelona

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"