Institut Ramon LLull

Hèctor Parra presenta l’òpera ‘Das geopferte Leben’ a la Biennal de Munic 2014

Música.  Munic, 20/05/2014

El compositor Hèctor Parra estrena, a la Biennal de Munic 2014, l’òpera barroca ‘Das geopferte Leben’ (La vida sacrificada) amb llibret de l’escriptora francesa Marie N’Diaye. L’obra presenta una versió del mite d’Orfeu i Eurídice i s’estrena el dia 20 de maig, convertint-se així, en l’òpera que clourà la Biennal. Després de l’estrena, hi ha programades cinc representacions més, a Munic els dies 23 i 23 de maig, i del 27 al 31 de maig i 1 de juny a Freiburg.  




La nova òpera d’Hèctor Parra proposa una nova versió del mite d’Orfeu. Ens planteja contemplar la història, en què Orfeu baixava als inferns a buscar la seva dóna, Eurídice, al revés. D’aquesta manera, l’home torna d’entre els morts a la seva esposa i la seva mare, que han plorat i arreglat les seves vides després de la mort del marit i el fill. La condició per tornar a la vida és que la mort romandrà al costat d’Orfeu fins que una de les dues dones senti un amor prou fort i potent. A partir d’aquí, es desenvolupa la història, que s’acompanya d’una música a vegades contundent i a vegades molt suau, a partir d’instruments moderns i d’un conjunt barroc. El diàleg constants entre dicotomies, terrenal i no terrenal, la vida i la mort, té equivalents musicals en diferents nivell: del barroc al modern, d’allò vocal a allò instrumental. L’òpera compta amb la companyia de l’Òpera de Freiburg com a cantants i una posada en escena de Vera Nemirova, que combina a la perfecció els vessants musicals i teatrals. La Freiburger Barockorchester i l'ensemble Recherche es fan càrrec de la part instrumental.

La Biennal de Munic, festival Internacional per a teatre musical, va ser fundada l’any 1988 per Hans-Werner Henze i es celebra cada dos anys reunint joves artistes de tot el món. L’objectiu del festiva d’òpera és donar als compositors de teatre joves interessats l’oportunitat de presentar-se a si mateixos i al seu treball en grans escenaris i davant l’opinió pública. El festival és una plataforma d’intercanvi internacional que ha servit de plataforma a nombrosos talents musicals, ara ja totalment reconeguts internacionalment, com Mark-Anthony Turnage, Hans-Jürgen von Bose o Toshio Hosokawa.

Hèctor Parra, compositor de l’obra, és un dels creadors catalans amb més reconeixement i projecció internacional. Va formar-se al Conservatori Municipal de Barcelona, i va estudiar composició amb Carles Guinovart, David Padrós, Brian Ferneyhough i Jonathan Harvey. També ha estat alumne de la Haute École de Musique de Ginebra i del CNSMD de Lió, i és màster en Composició electroacústica per la universitat de París VIII. Les seves obres, interpretades contínuament en els principals fòrums internacionals dedicats a la creació contemporània, han estat estrenades per l’Ensemble Intercontemporaine, l’Arditti Quartet i les orquestres Filharmònica de Lieja i Nacional d’Île-de-France, entre altres formacions.

L'òpera està basada en el mite d'Orfeu i Eurídice, la música és d'Hèctor Parra i el llibret de Marie N'Diaye

    Logo Institut Ramon Llull
  • Un consorci de:

  • Generalitat de Catalunya Govern Illes Balears Ajuntament de Barcelona

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"