Institut Ramon LLull

L'exposició 'Vogadors/Architectural Rowers' arriba a Fabra i Coats - Centre d'Art Contemporani de Barcelona

Arquit. i disseny.  Barcelona, 27/06/2013

L'exposició "Vogadors/Architectural Rowers" que va representar Catalunya en la seva primera participació a la biennal d'Arquitectura de Venècia (l'any passat) ja es pot veure a Barcelona. Des d'aquest dijous, Fabra i Coats - Centre d'Art Contemporani de Barcelona acull aquest projecte produït per l'Institut Ramon Llull i comissariat per Jordi Badia i Félix Arranz. 




L'exposició s'ha presentat en una roda de premsa en què han participat el tinent d'alcalde de Cultura, Coneixement, Creativitat i Innovació de l'Ajuntament de Barcelona, Jaume Ciurana; el director de l'Institut Ramon Llull, Vicenç Villatoro; el director de Promoció dels Sectors Culturals de l'Institut de Cultura de Barcelona, Llucià Homs; el director adjunt de l'Institut Ramon Llull, Àlex Susanna; i els comissaris de l'exposició, Félix Arranz i Jordi Badia

Jaume Ciurana ha expressat la seva satisfacció per la col·laboració amb l'IRL i per poder acollir a Barcelona aquesta mostra "justament a Fabra i Coats, un espai que crec que compleix molt bé la filosofia de Vogadors". Ciurana ha afirmat que "l'arquitectura no només és cultura, també és creativitat i Barcelona aspira a ser la capital de la creativitat. Volem contribuir a internacionalitzar aquesta creativitat i per això Barcelona posa a disposició dels creadors i de la cultura catalana la seva capacitat de projecció internacional".

De la seva part, el director de l'IRL, Vicenç Villatoro, ha explicat que "per a nosaltres és un fet insòlit fer activitats aquí a Barcelona, ja que el nostre escenari d'actuació és l'exterior. Per això, per a nosaltres portar Vogadors a Barcelona és una manera de passar comptes i ensenyar aquí com expliquem fora la nostra cultura". Villatoro ha assegurat que "Vogadors va anar bé per a la imatge de la cultura catalana i també per als participants, i per això hem refermat l'aposta i tornarem a participar a la propera Biennal d'arquitectura".

Els comissaris han explicat que Vogadors ha estat un projecte amb fruits molt positius a nivell internacional, més enllà de la pròpia exposició. En aquest sentit, Félix Arranz explicava que "molts dels projectes participants i els arquitectes estan obtenint reconeixements internacionals com ara premis, invitacions a congressos, etc". Ha dit, per exemple, que la Casa per a tres germanes de Blancafort-Reus Arquitectura és finalista als premis FAD i que la tipografia de Vogadors ho és als LAUS de disseny.

Jordi Badia ha afirmat també que "vogadors funciona ja com un concepte en ell mateix: com a anècdota, l'altre dia sentia una conversa d'arquitectes aliens a l'exposició que parlaven d'una arquitectura molt vogadora, convertint el substantiu en adjectiu, parlant d'un moviment, una arquitectura ja existent" que mira al futur amb un gran respecte pel passat. 

La mostra aplega 9 obres d'alguns dels joves arquitectes catalans i balears més rellevants, els quals comparteixen una mateixa sensibilitat. El conjunt dels projectes permet il·lustrar una manera de fer diferent, en resposta a la demanda creixent per part de la societat d'allò que és necessari per a la vida de les persones, i a les antípodes de l'arquitectura més espectacular i mediàtica. 

Vogadors s'estructura a partir dels projectes de la Casa Collage (Girona), de Bosch. Capdeferro Arquitectures; la casa a Bunyola (Mallorca), de Francisco Cifuentes; la llar d'infants a Pratdip (Tarragona), de Núria Salvadó i David Tapias; la casa per a tres germanes (Múrcia), de Blancafort-Reus Arquitectura; la reforma de La Seca (Barcelona), de Meritxell Inaraja; el projecte de Can Ribas (Palma), de Jaime J. Ferrer Forés; la piscina, vestidors i sala esportiva a Jesús (Tortosa), d'Olga Felip i Josep Camps; l'ampliació de l'Institut Josep Sureda i Blanes, d'SMS Arquitectos; i l'Escola d'Art i Disseny d'Amposta (Tarragona), de David Sebastian i Gerard Puig.

L'any passat va representar Catalunya a la Biennal d'Arquitectura de Venècia

    Logo Institut Ramon Llull
  • Un consorci de:

  • Generalitat de Catalunya Govern Illes Balears Ajuntament de Barcelona

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"