Institut Ramon LLull

Una trentena d’autors catalans participaran al Saló del llibre de París

Literatura.  Barcelona, 11/03/2013

Barcelona serà la ciutat convidada al Saló del llibre de París 2013 que se celebrarà del 22 al 25 de març. Sota el lema “Barcelone, ville des prodiges” es presentaran una trentena d’autors traduïts recentment al francès, l’obra dels quals està estretament vinculada a la capital catalana. 




L’Institut Ramon Llull (IRL) promou aquest programa i l’ha presentat aquest dilluns en una roda de premsa on han participat el conseller de Cultura, Ferran Mascarell; el director de l’Institut Ramon Llull, Vicenç Villatoro; el director adjunt de l'Institut Ramon Llull, Àlex Susanna; el tinent d’alcalde de Cultura, Coneixement, Creativitat i Innovació de l'Ajuntament de Barcelona, Jaume Ciurana; i el director de l’Institut Francès de Barcelona, Yannick Rascouët.

El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha afirmat que “la literatura catalana en aquests moments està expressant una vitalitat que mereix una presència destacada en un esdeveniment com el Saló del llibre de París, com demostra el fet que són ells, els organitzadors, qui han triat la ciutat de Barcelona i la literatura que s’hi fa”. Mascarell ha afirmat que “la capital de Catalunya és un dels grans actius del nostre país”. Segons ha explicat, la presència al Saló s’emmarca en la voluntat de “connectar la realitat cultural catalana amb la realitat cultural mundial”, i ha recordat que “som el 0’1% de la producció cultural mundial i participem en l’1% de l’intercanvi cultural mundial, en bona part gràcies al sector editorial”

El director de l’IRL, Vicenç Villatoro, ha definit el Saló del Llibre de París com “un escenari internacional extraordinàriament ben il·luminat” i n’ha destacat que és un saló de “venda de llibres obert al públic”. Pel que fa a la tria d’autors, ha assegurat que “des de la perspectiva de l’Institut Ramon Llull no ha canviat cap estratègia ni cap criteri: la nostra tasca és buscar la màxima visibilitat per a la nostra cultura, i per fer-ho ens adaptem a les regles del joc de cada esdeveniment. Al Saló del llibre de París hi conviden una ciutat, que és Barcelona, i això suposa una finestra extraordinària per a la projecció de la literatura en català, tot i que qui vertebra el programa és la ciutat”.

De la seva part, el director adjunt, Àlex Susanna, ha assegurat que “la tria de Barcelona és un autèntic acte de reconeixement cap a la literatura catalana, però no pas fet des de les institucions sinó des dels lectors i el sector editorial. I això és el resultat d’un procés de creixent exportació de la literatura catalana amb uns 15 títols anuals traduïts al francès”. Susanna ha destacat la importància de l’intercanvi entre autors francesos que viuen i treballen a casa nostra així com la destacada presència d’autors catalans al circuits de festivals literaris francesos. 

Pel que fa a la selecció d’autors, ha explicat que s’han triat 24 autors (13 que escriuen en català, 7 en castellà i 4 autors de còmic) tots ells traduïts en els darrers dos anys al francès. Es tracta de Sebastià Alzamora, Arnal Ballester, Jordi Bernet, Jaume Cabré, Javier Calvo, Maite Carranza, Javier Cercas, Miguel Gallardo, Alicia Giménez Bartlett, Juan Goytisolo, Mercè Ibarz, Salvador Macip, Gabriel Janer Manila, Berta Marsé, Eduardo Mendoza, Imma Monsó, Miquel de Palol, Sergi Pàmies, Marc Pastor, Rubén Pellejero, Jordi Puntí, Carme Riera, Albert Sánchez Piñol i Francesc Serés. A més, es preveuen actes relacionats amb Josep Pla, Joanot Martorell, Maria-Mercè Marçal, Mercè Rodoreda i Manuel Vázquez Montalbán.

Susanna ha llegit també un missatge del comissari general del Saló del Llibre de París, Bertrand Morisset, on es mostrava “orgullós d’acollir enguany a «Barcelona, ciutat dels prodigis», un nom ben literari i molt encertat per descriure-la”. En la mateixa línia s’ha expressat el director de l’Institut Francès de Barcelona, Yannick Rascouët, que ha avançat que en el decurs del Saló signaran un conveni de col·laboració amb l’IRL.

Finalment, el tinent d’alcalde de Cultura, Coneixement, Creativitat i Innovació de l'Ajuntament de Barcelona, Jaume Ciurana, ha expressat la seva satisfacció pel fet que Barcelona sigui convidada al Saló “situant així el nom de la ciutat en la lliga de les principals ciutats culturals, que és on volem ser” Ciurana ha destacat el paper de Barcelona com “escenari literari” i ha apuntat que “aquesta experiència és una magnífica mostra del que es pot fer si les administracions treballem juntes i en la mateixa direcció”.

Ref: x01z13

Vicenç Villatoro, ha definit el Saló del Llibre de París com “un escenari internacional extraordinàriament ben il·luminat” i n’ha destacat que és un saló de “venda de llibres obert al públic”.

    Logo Institut Ramon Llull
  • Un consorci de:

  • Generalitat de Catalunya Govern Illes Balears Ajuntament de Barcelona

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"