Arts.  Venècia,  11/05/2017

Catalunya torna a la Biennal d’Art de Venècia amb un projecte d’Antoni Abad

Avui dijous s’ha presentat a Venècia, dins els Eventi Collaterali de la 57a edició de la Biennal d’Arts Visuals de Venècia, Catalonia in Venice 2017_La Venezia che non si vede, un projecte d’Antoni Abad i comissariat per Mery Cuesta i Roc Parés, que es podrà veure als Cantieri Navali de Castello del 13 de maig al 26 de novembre d’aquest any. El projecte ha estat escollit per representar Catalunya en un dels escenaris internacionals de major prestigi, per elecció del jurat que va nominar l’Institut Ramon Llull a partir d’un concurs públic. Es basa en un mapejat sonor de la ciutat de Venècia a través de posts sonors que s’enregistren a l’app Blindwiki, a partir de la col·laboració de persones cegues o amb baixa visió.

La presentació ha anat a càrrec de l’artista i dels comissaris del projecte, acompanyats del director de l’IRL, Manuel Forcano, el conseller de Cultura, Santi Vila, i l’il·lustrador Max (Francesc Capdevila). Manuel Forcano ha afirmat que “la presència de Catalunya a la Biennal és absolutament estratègica”. Per al director de l’IRL, “el projecte La Venezia che non si vede¸ gràcies a la seva mapatura sonora, afegeix una capa d’informació valuosíssima per als ciutadans de Venècia”.

Per altra banda, Santi Vila ha felicitat els comissaris i l’artista per l’audàcia del projecte, i ha subratllat que “per primera vegada un projecte de la Biennal de Venècia no viu al marge de la ciutat que l’acull. Amb aquesta cartografia sonora de la ciutat de Venècia, reafirmem la presència de Catalunya a la Biennal des de l’any 2009, tot tenint, a hores d’ara, un important bagatge acumulat.” El conseller de Cultura també ha recordat que “projectes com La Venezia che non si vede són la millor manera de combatre la falta d’enteniment que estem vivint en un context de xoc de cultures, ja que amb ells es dóna visibilitat als col·lectius amb diversitat funcional”.

Creada sota la direcció d’Antoni Abad i desenvolupada per Matteo Sisti i AKX, l’app BlindWiki s’adapta a les necessitats de les persones cegues i es pot instal·lar de forma gratuïta a qualsevol telèfon Android o iOS. Les gravacions s’han anat geolocalitzant des del mes de febrer durant les visites setmanals que l’artista ha coordinat amb l’experta en art i accessibilitat Valeria Bottalico. Principalment han participat en aquestes mapatures persones cegues conjuntament amb voluntaris d’associacions de ciutadans i estudiants de les universitats Iuav i Ca’ Foscari de Venècia.

De forma paral·lela, per apropar el públic a la BlindWiki, Abad ha dirigit un documental que ha realitzat Daniele Zoico —amb subtítols en italià, anglès i audiodescripció en italià i anglès — que es projectarà a l’espai expositiu. El projecte també inclou la publicació d’un còmic tàctil, amb dissenys en relleu de Max (Francesc Capdevila, Premi Nacional de Còmic de l’Estat Espanyol, 2007) i amb un guió creat amb la col·laboració de participants cecs, sota la direcció de la co-comissària Mery Cuesta.

Aquesta és la cinquena vegada en què Catalunya és present als Eventi Collaterali de la Biennal d’Arts Visuals de Venècia. Des de l’any 2012 també participa a la Biennal d’Arquitectura.

Tota la informació relativa a Catalonia in Venice 2017_La Venezia che non si vede es pot consultar a www.blind.wiki/venezia

Podeu veure un àlbum amb fotografies de la presentació del projecte al següent enllaç.

x02z17

El director de l'IRL reafirma la continuïtat del pavelló català a Venècia com “d’absolutament estratègica” per a la cultura catalana

Premsa

Premsa italiana i Internacional:

Premsa catalana i espanyola: